duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iunie, 2018

Karina Țurcan. Sursă foto: interrao.ru

Karina Ţurcan (foto), originară din Republica Moldova, a fost arestată vineri în Rusia, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, informează presa rusă. Dacă va fi declarată vinovată, ea riscă până la 20 de ani în închisoare.

Femeia era membru în Consiliul de Administrație al companiei Inter RAO, din 2012, iar anterior a condus pentru o perioada divizia Moldova — Ucraina — România.

Directorul executiv al acestui important grup energetic este Boris Kovalchuk, un oligarh aflat pe lista SUA cu firme și persoane supuse sancțiunilor din cauza anexării Crimeei.


Boris Kovalchuk este fiul lui Yuri Kovalchuk, deținătorul cel mai mare pachet de acțiuni la Bank Rossiya și, totodată, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Autoritățile au anunțat că Țurcan este cetățean al unui stat străin, dar pe site-ul companiei despre ea se spune că are cetățenie rusă.

Karina Valerievna Ţurcan este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislatia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, pe când în cazul cetăţenilor ruşi acuzaţia devine „trădare a statului”.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată vineri, 15 iunie, de agenţii FSB. Agenţii i-au percheziţionat biroul şi locuinţa Karinei Ţurcan, iar „angajaţii companiei vor fi interogaţi în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia marți, 19 iunie.


Karina Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Potrivit Kommersant, luni ar fi fost audiat în acest caz și Vyacheslav Kravchenko, adjunctul ministrului Energiei, ca martor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: