28 octombrie, 2024

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, va efectua în perioada 5-8 noiembrie o vizită în România, pentru o evaluare de rutină a economiei locale.

“Echipa Fondului va analiza evoluțiile economice și financiare recente și va actualiza perspectivele macroeconomice.”, au transmis luni reprezentanții FMI.

Experții FMI au mai vizitat România în luna februarie. Raportul întocmit atunci preciza că economia României este prognozată să se redreseze în acest an, ”pe măsură ce consumul – susținut de creșterea salariilor reale – și cererea externă se intensifică”.


Prognoza de creștere pentru România a fost însă amendată de atunci. FMI anticipează un avans de doar 1,9% din PIB pentru economia României în 2024, o prognoză semnificativ mai pesimistă decât cea din primăvară, când experții internaționali anticipau o creștere economică de 2,8% din PIB, reiese din raportul World Economic Outlook publicat săptămâna trecută.

Recomandări pentru redresarea finanțelor publice

În februarie, experții FMI au făcut mai multe recomandări României pentru a stabiliza economia și a reduce deficitul bugetar. Printre recomandări, FMI a propus eliminarea anumitor scutiri și facilități fiscale existente pentru a lărgi baza de impozitare, inclusiv în sectoarele construcțiilor, agriculturii, procesării alimentelor și IT-ului. De asemenea, a sugerat limitarea numărului de bunuri care beneficiază de cota redusă de TVA, optimizând astfel veniturile la buget.

În ceea ce privește politica fiscală, FMI a subliniat necesitatea reformei impozitului pe proprietate și a măsurilor care să sprijine eficiența energetică și tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

În același timp, a avertizat că taxa pe cifra de afaceri introdusă de guvern pentru companiile mari ar putea afecta afacerile cu marje mici și poate descuraja intermedierea financiară.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: