O decizie a Curții Europene de Justiție ar putea forța băncile spaniole să acorde compensații de miliarde de euro clienților - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

O decizie a Curții Europene de Justiție ar putea forța băncile spaniole să acorde compensații de miliarde de euro clienților

2 martie, 2020

Băncile spaniole ar putea fi nevoite să plătească compensații în valoare de miliarde de euro dacă înalta instanță europeană va da un verdict nefavorabil în privința modului în care au calculat dobânzile la creditele ipotecare, transmite Bloomberg.

Curtea Europeană de Justiție ar urma să decidă marți în ce măsură băncile spaniole au fost suficient de transparente în relație cu clienții care au contractat credite ipotecare a căror dobânzi au fost ancorate la indicele de referință calculat de banca centrală din Spania și nu de larg folositul EURIBOR, situație care a rezultat în rate mai mari cu mii de euro pentru mulți dintre aceștia.

CaixaBank este cea mai expusă instituție de credit, având un portofoliu de 6,1 miliarde de euro de credite ipotecare ancorate la IRPH (echivalentul ROBOR-ului din Spania).


Potrivit calculelor Goldman Sachs, valoarea compensațiilor s-ar putea ridica la 44 de miliarde de euro, în cel mai pesimist scenariu.

Circa un milion de spanioli ar fi contractat credite cu dobânzi ancorate la IRPH, plătind, în medie, cu 25.000 de euro în plus față de clienții care au optat pentru credite ancorate la EURIBOR, potrivit unei estimări a Asociației Consumatorilor de Produse Financiare din Spania.

Un verdict împotriva băncilor ar fi în contradicție cu o decizie a Înaltei Curți a Spaniei, care a hotărât în 2017 că vânzarea acestor credite ipotecare nu poate fi abuzivă, din moment ce dobânzile sunt ancorate la un indice oficial.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

IRPH este un indice mai dificil de calculat decât EURIBOR deoarece include și comisioanele și riscul de credit. Promovat drept o opțiune mai stabilă decât EURIBOR, indicele a generat constant rate mai mari pentru debitorii spanioli, de la crearea sa în 1990. Diferența dintre cei doi indicatori a început să crească semnificativ după 2008, când Banca Centrală Europeană a început să reducă dobânzile.

În cel mai pesimist scenariu, curtea europeană ar putea da o decizie care să fie aplicată retroactiv tuturor împrumuturilor. Circa 108 miliarde de euro de credite ipotecare ancorate la IRPH au fost vândute de la începutul anilor 2000, potrivit estimărilor companiei de rating DBRS.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr