sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2015

rusLa fel ca predecesorul său din fruntea Ministerului Transporturilor, și ministrul Ioan Rus a desenat o structură politică în așa-numitul ”management privat” al companiilor de stat din subordinea ministerului.

Un nou Consiliu de Administrație a fost instalat săptămâna trecută la Compania Națională Aeroporturi București. Surse din rândul companiilor de head-hunting aflate sub contract cu Ministerul Transporturilor, pentru alegerea unor manageri privați la instituțiile din subordinea acestuia, au declarat pentru cursdeguvernare.ro că relația contractuală se desfășoară pe următorul tipar: fie ministerul insistă ca anumite persoane să intre pe aceste liste, fie ministerul ignoră propunerile și numește în respectivele consilii persoane care nu se regăsesc pe lista de propunerilor înaintată de companie.

Însă procesul de selecție și de numire a managerilor privați nu este opac numai pentru mass-media : ci și pentru Fondul Proprietatea, care deține participații minoritare în companii.


Întrebat de cursdeguvernare.ro dacă, de exemplu, a cunoscut propunerile companiilor HR înainte de numirea CA la Aeroporturi București și dacă persoanele numite acolo se regăsesc pe acea listă de propuneri, Franklin Tempelton Management, administratorul Fondului Proprietatea, a răspuns: ”Înțelegem de la reprezentanții Ministerului Transporturilor că propunerile înaintate de către Minister pentru noul Consiliu de Administrație au fost rezultatul unui proces de selecție desfășurat conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă.”

Noii manageri ”privați” de la Aeroporturi București

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează aeroporturile din Otopeni şi din Băneasa, are, de săptămâna trecută, un nou consiliu de administraţie.

Potrivit Ministerului Transporturilor, acesta este format din :

  • Geanina Cristina Puşcaşu, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta, fostă asistentă a europarlamentarului Daciana Sârbu, soţia prim-ministrului
  • Sorin Paul Stoicescu, fost director al aviaţiei civile în cadrul Ministerului Transporturilor
  • Mirică Dumitrescuproprietar al Medallion Air, fost acționar al Jaro Internațional, companie aviatică intrată în faliment, cu datorii către Tarom și către aeroporturile Băneasa și Otopeni
  • Cosmin Peşteşan, manager public la direcţia de aviaţie civilă din cadrul Ministerului Transporturilor, fost inspector în Primăria Capitalei
  • Adrian Cighi, vicepreşedinte Franklin Templeton

Noul consiliu de administraţie al Companiei Naţionale de Aeroporturi înlocuiește unul interimar, compus din:

  • Dan Iulius Plaveti, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, numit în martie administrator la CFR Călători
  • Anişoara Cornilă, director juridic la Ministerul Transporturilor
  • Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie şi actualmente administrator special al Hidroelectrica
  • Cosmin Peşteşan, care a rămas în continuare în consiliul de administraţie al Aeroporturi București
  • Mihai Cristian Marinescu, secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor

Prin decizia sa, Ioan Rus finalizează practic atacul în forță derulat de fostul ministru Dan Șova în luna mai 2014 la adresa CA Aeroporturi București când, în prezența Poliției, a impus demiterea unui CA condus de Radu Merica.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acțiunea lui Dan Șova a avut ca urmare o acțiune în instanță introdusă de acționarul minoritar, Fondul Proprietatea, care a cerut Tribunalului Ilfov anularea deciziei de demitere a Consiliului de Administrație.

Pe data de 27 ianuarie, Tribunalul Ilfov a admis plângerea depusă de Fondul Proprietatea și a dispus anularea Hotărârii din mai 2014 a AGA CN Aeroporturi București.
Cum sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu Apel după comunicare ( până în acest moment aceasta nu a fost redactată), potrivit unei declarații acordată cursdeguvernare.ro, administratorul Fondului Proprietatea anunță : ”analizăm intern această situație, urmând să luăm o decizie într-o etapă ulterioară”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: