joi

22 februarie, 2024

30 iunie, 2020

Joshua Wong (23)

Un număr important de organizații pro-democrație și de activiști din Hong Kong au anunțat că își sistează activitatea, după ce  parlamentul chinez a aprobat controversata lege a securității.

Reglementarea incriminează „acte de secesiune, subversiune, terorism sau complot cu puteri străine”. La doar câteva minute după anunțul că legea a fost adoptată, mai mulți activiști și-au anunțat retragerea, temându-se de represalii violente din partea guvernului chinez.

Printre ei, Joshua Wong (23 de ani) (foto), un faimos activist pro-democrație și membru fondator al grupului Demosisto. El a anunțat că va părăsi acest grup, denunțând în același timp legea: „Această lege marchează finalul unui Hong Kong așa cum l-a cunoscut lumea până acum. De acum, orașul intră într-o eră a domniei terorii”, a spus el, scrie Agerpres, care citează BBC.


Și Nathan Law, un alt fondator al Demosisto anunță că va părăsi organizația dar că va continua să lupte pentru democrație „doar la nivel personal”. El a scris pe Facebook că această lege marchează începutul unei „revoluții culturale sângeroase”.

Principalul grup pro-independență din fosta colonie britanică, Frontul Național Hong Kong, și-a anunțat, de asemenea, desființarea și sistarea activității în Hong Kong, dar reprezentanții săi spun că vor continua să lucreze în afara granițelor Chinei și orașului. FNHK ar avea organizații în Taiwan și Regatul Unit.

Purtătorul său de cuvânt, Baggio Leung, care a fost membru al parlamentului din Hong Kong pentru o perioadă scurtă în 2016 a scris, însă, că va părăsi organizația.

Hong Kong a fost și este scena unor proteste masive care durează de aproximativ un an. O manifestație masivă recentă a avut loc în data de 4 iunie, la comemorarea a 31 de ani de la protestul din piața Tiananmen.


Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine.

În cursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a “supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: