Totalul spitalizărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic în perioada martie – august 2020, numărul fiind cu 48% cel înregistrat în perioada similară din 2019, conform unui studiu despre bolnavii cronici realizat de Observatorul Român de Sănătate.
În luna aprilie, scăderea spitalizărilor a fost de 70%, cu o ameliorare în intervalul iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent, menționează analiza.
Limitarea accesului la servicii medicale, din cauza epidemiei de Covid-19, va duce la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor cronici și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat, avertizează autorii studiului.
Statistica reducerii numărului de spitalizări, pentru bolnavi cronici, cu mențiunea că în spitalele publice non-Covid situația este mai severă decât în spitalele private:
- cu 46% a numărului de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice
- cu 50% a numărului de internări pentru bolnavii de tuberculoză
- cu 67% a numărului de internări pentru bolnavii de diabet. O treime din bolnavii cu diabet chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.
- Potrivit studiului, peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionați confirmă situația dificilă. Aceștia consideră că pandemia a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.
- cu 57% a numărului de internări pentru bolnavii de scleroză multiplă. Trei sferturi din bolnavii chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ serviciile medicale.
- cu 80% a numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA. O treime din bolnavii HIV chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.
Institutul Matei Balș (spital COVID fază I) și Spitalul Colentina (spital suport COVID), ambele din București, se numără printre cele mai afectate spitale publice, cu reduceri considerabile (- 90%) a numărului de internări în perioada martie – august 2020, față de perioada similară a anului anterior.
Spitalele non-COVID înregistrează și ele reduceri majore ale activității:
- scăderi între -35% și -79% pentru Institutul Clinic Fundeni, care înregistrează reduceri semnificative inclusiv în numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici
- între -21% și -68% pentru Spitalul Județean de Urgență Cluj și între -56% și -79% pentru Spitalul Județean de Urgență Iași.
Reducerea calității serviciilor medicale
Peste jumătate dintre bolnavii cronici intervievați în cadrul acestui studiu consideră că pandemia COVID-19 a afectat negativ calitatea îngrijirilor medicale primite.
Motivele:
- scăderea sau blocarea accesului la spitalul unde persoana se prezenta de obicei pentru tratament și monitorizare
- dificultățile create de restricțiile de circulație
- procurarea dificilă a medicamentelor
Cei mai mulți pacienți cronici spun că starea lor de sănătate s-a deteriorat în epidemie din cauza diminuării accesului la servicii medicale și la medicamente:
- Peste jumătate (51,4%) dintre bolnavii care au perceput ca negativ impactul pandemiei asupra serviciilor medicale primite consideră că afecțiunea cronică de care suferă s-a agravat în perioada pandemiei.
- Peste trei sferturi (77,5%) afirmă că au în continuare dificultăți în a accesa serviciile medicale de care au nevoie.
- Lipsa medicamentelor, o problemă frecvent mediatizată, a afectat 30% dintre bolnavii cronici chestionați.