miercuri

24 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2015

incendiu colectivUPDATE luni 11.10: Jurnalista Teodora Maftei a murit la clinica din Israel unde fusese transportată săptămâna trecută.

Numărul morților în incendiul de la Club Colectiv a ajuns la 45, după ce 13 răniți au murit în acest weekend – 10 dintre ei în spitale din Capitală, iar 3, în avioanele care îi transportau spre clinici din străinătate.

Ultimul decedat este Bogdan Enache, bateristul trupei Goodbye to Gravity, care a intrat în stop cardiorespirator la puțin timp după decolarea aeronavei care-l transporta în Elveția. Medicii au încercat să-l resusciteze, iar avionul a fost întors pe aeroport.


Din noaptea de vineri spre sâmbătă, România a început să transfere răniții în stare gravă spre spitale din Europa care s-au oferit să-i preia, în funcție de capacitățile disponibile: Olanda, Belgia, Austria, Germania, Israel, Marea Britanie, Franța.

România nu a activat Mecanismul european pentru situații de urgență, dar a cerut joi ajutorul statelor membre UE pentru a prelua în spitalele de specialitate 80 dintre răniții de la Colectiv.

Alți peste 40 vor fi tratați în continuare în spitalele din România.

Pentru cei transferați peste hotare statul va plăti integral cheltuielile, indiferent că răniții sunt sau nu asigurați și indiferent dacă țara unde ajung este membră UE sau nu.


De asemenea, se vor deconta și cheltuielile unui aparținător pentru fiecare rănit.

UPDATE: Un număr de 101 de pacienţi sunt încă internaţi în spitalele din Bucureşti şi judeţul Ilfov, a anunțat duminică la prâzn ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Dintre aceştia, 42 sunt în stare critică şi gravă.

80 răniți, a mai spus ministrul, terbuie transferați în străinătate.

UPDATE: Comisia Europeană a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucureşti pentru ajutor, care include căutarea la nivel european a unor spitale în care ar putea fi transferați urgent aproximativ 80 de răniți în incendiul de pe 30 octombrie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz, citat de Mediafax.

România nu a activat însă, nici până acum Mecanismul UE de protecție civilă.

UPDATE: La cererea autorităților române, NATO s-a oferit să transporte în străinătate, cu o aeronavă a Alianței, răniți din incendiul de la Colectiv.

Avionul respectiv poate efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât o face orice aeronavă românească.

UPDATE: Directorul medical de la Spitalul de Arși, Cristian Nițescu, a confirmat decesul unui alt bărbat, victimă a incendiului de pe 30 octombrie.

UPDATE duminică 09.00: Încă două persoane, un student turc și o tănără, au murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, a confirmat șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a spitalului, Ioan Lascăr.

Numărul persoanelor decedate din cauza incendiului de la Club Colectiv a ajuns la 43.

„Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetățean turc și de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viața în această dimineață cu toate eforturile făcute de medici și personalul medical”, a declarat profesorul Lascăr.

UPDATE ora 21.00: A murit încă o victimă a flăcărilor de la Clubul Colectiv, un bărbat internat la Spitalul Bagdasar. 

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața după acest incendiu a ajuns la 41.

UPDATE 20.44: Încă o tânără a decedat, sâmbătă seara, la Spitalul Floreasca. este al 8-lea pacient din rândul victimelor incendiului de la Colectiv care a murit în ultimele 24 de ore.

UPDATE 16.00: Încă un rănit a decedat sâmbătă, la Spitalul de Arși, numărul total celor și-au pierdut viața din cauza incendiului de la Colectiv a ajuns la 39.

Alți doi pacienți sunt acum pe aeroport și vor fi transferați la un spital din Austria.

UPDatE: Unul dintre cei doi pacienți care au murit la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, Bogdan Ciobanu,  trebuia să fie transferat joi la o clinică din Israel.

Decizia de transfer a fost luată după vizita profesorului David-Michael Linton, directorul secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Hadassah Medical Center.

„Medicii curanţi au considerat că ar avea mai multe şanse în străinătate. S-a luat legătura cu cei din Israel şi a venit un medic de ATI din Tel Aviv. Ei au un protocol care spune că nu pot primi un pacient decât după ce îl vede şi dă acceptul medicul lor.

S-a dat acceptul, undeva în jurul orei 14.00 s-au făcut demersurile să vină un avion al lor şi un medic ATI specializat pe zbor.

Când au venit să-l ia, la ora 21.30, au considerat ca transferul nu e foarte sigur, ca atare nu a fost preluat de avion şi de spital, pentru că ei au considerat că este periculos să fie transportat, pentru că se poate întâmpla ceva în timpul transportului.

Medicii de aici nu au nicio legătură. Medicii de aici fac toate eforturile, ei au avut iniţiativa să fie transferat, pentru că este un pacient extrem de grav”, a explicat sâmbătă un medic de la Spitalul de Arşi, citat de Mediafax.

„Noi am făcut toate eforturile, specialistul din Israel a venit şi a zis că şansele lui sunt de maximum 20-30 la sută. Am trimis toate documentele pacientului”, a mai spus medicul de la Spitalul de Arşi.

Încă șase răniți grav în incendiul de la Club Colectiv au decedat sâmbătă dimineața, numărul total al persoanelor care și-au pierdut viața în tragedia de pe 30 octombrie ajungând astfel la 38.

Doi dintre ei aveau arsuri pe o suprafață de pe peste 50% din corp și erau internați la Spitalul de Arși, iar un al treilea, a decedat la Spitalul Universitar de Urgență și a murit nu din cauza arsurilor, ci a gazelor toxice inhalate înainte de a fi scos din local.

Cel din urmă, Ionuţ Maior, avea 27 de ani și a suferit și arsuri grave, fiindcă s-a aruncat peste soția sa, ca să o salveze, a explicat managerul de la SUUB, Cătălin Cârstoiu.

Soția lui Ionuț Maior are tot 27 de ani și este internată la SUUB.

Al patrulea rănit a decedat la Spitalul Floreasca

Alte două victime ale incendiului din Colectiv au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul transportului aerian spre Rotterdam, Olanda.

Vineri, în spitalele din București erau internați 127 de răniți din incendiul de la Colectiv, dintre care 65 în stare critică și gravă, potrivit ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat vineri că există posibilitatea ca unii dintre răniții eliberați zilele trecute să revină la spital din cauza afecțiunilor căilor respiratorii.

„Din păcate, în afara acestor 127 de pacienți, mai există riscul întoarcerii cu afecțiuni ale căilor respiratorii pentru unii dintre aceia care au fost externați”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Situația la zi a răniților

Sâmbătă dimineața, la Spitalul de Arși mai erau opt pacienți în stare critică și doi în stare gravă, a declarat medicul Adrian Stănculea.

În continuare, prognosticul în privința lor este „foarte foarte rezervat la cei în stare critică”, a adăugat el.

Situația completă și ajutoarele anunțate:

Sâmbătă la prânz erau spitalizate 107 persoane rănite în incendiul de la Club Colectiv, din care 48 în stare gravă şi critică, potrivit premierului interimar, Sorin Cîmpeanu.

Transferuri la spitale din străinătate

16 răniți au fost transportați în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu două aeronave militare, la spitale din Olanda (opt) și Belgia (opt persoane).

De asemenea, alți pacienți vor fi preluați de alte spitale din Europa:

  • Două avioane SMURD (fiecare având posibilitatea să transporte câte un rănit) urmează să transfere alţi doi pacienţi în Austria, în momentul în care vor avea acceptul medicilor şi la familiilor.
  • Se discută cu autorităţile din Finlanda şi Norvegia pentru a stabili câţi pacienţi vor prelua fiecare dintre aceste state, probabil câte doi fiecare.
  • Duminică va sosi o echipă de medici francezi pentru a evalua situaţia.
  • Luni va ajunge în România și o echipă de speicaliști din Germania, care dorește și ea să preia câțiva pacienți.
  • Urmează a se stabili câţi pacienţi vor fi transportaţi în Marea Britanie.
  • Și-au mai oferit ajutorul Israelul, Turcia, Finlanda, și SUA.
  • Budapesta a transmis că poate prelua cinci răniți.

Statul va suporta toate cheltuielile

Guvernul român va suporta integral costurile spitalizării pacienţilor transferaţi în afara ţării, dar şi costurile pentru cazarea şi transportul câte unui aparţinător pentru fiecare dintre răniți, indiferent de durata şederii.

Banii vor fi transferaţi din fondul de rezervă al Guvernului, fie prin intermediul MAE, fie prin intermediul Ministerului Muncii, printr-un mecanism special de decontare urgentă ce urmează să fie pus la punct.

Inițial, reprezentanții Guvernului declaraseră că banii pentru tratamentul în spitalele din Europa va fi decontat de la CNSAS, lucru ce nu era posibil și pentru pacienții care ajung în state ce nu sunt membre ale Uniunii.

Tratamentul îns trăinătate pentru o persoană cu arsuri costă între 100 și 150.000 de euro.

În România au venit în ultimele zile mai mulți medici străini care au analizat situația și au luat legătura cu oficiali din țara lor pentru a stabili ajutorul ce ar putea fi acordat României în această situație deosebită.

„Au ales (spitalele străine – n. red.) în general o combinaţie. 1, 2, 3, cazuri grave intubate şi care necesită ventilaţie artificială şi câteva, mai multe, de obicei cu o severitate moderată”, a explicat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Cele opt victimare care urmau să plece spre Belgia vor ajunge la Spitalul Militar din această țară: „Suntem gata să luăm în Spitalul Militar din Belgia opt pacienţi”, a anunțat vineri colonelul dr. Serge Jennes, șeful Centrului de Medicină din Bruxelles.

Tot vineri, comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, a anunţat că alte două state, Portugalia și Cehia, și-au anunţat disponibilitatea de a ajuta victimele din România.

Sarah Pape, medic britanic specialist în chirurgie plastică şi arsuri, care se află în România și ai-a ajutat pe medicii români, a declarat că alți pacienți pot fi preluați de spitale britanice de specialitate: „În Marea Britanie putem primi până la 12 pacienţi. Ar fi trataţi în centre pentru arşi. Am şi alţi colegi care s-au oferit să vină, dar s-ar putea ca aceast lucru să nu fie de ajutor în acest moment”, a spus Sarah Pape, vineri, citată de Mediafax.

Ambasadorul britanic, Paul Brummell, a declarat într-o conferință de presă organizată vineri că există “o uriașă dorință în rândul doctorilor din Marea Britanie să acorde sprijin”, dar se așteaptă o solicitare formală din parteaRomâniei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: