marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2016

constructiiNumărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 0,3%, în primele zece luni din 2016, comparativ cu perioada similară a anului precedent, până la 33.462, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS), emis luni.

Totodată, sectorul contrucțiilor își va încetini ritmul de activitate în următoarele două luni, potrivit estimărilor managerilor în cadrul anchetei de conjunctură derulată de INS şi preyentată într-un raport publicat luni.

Și în comerţul cu amănuntul, pe perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, este aşteptată „o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -10%).


Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%)”, potrivit estimărilor managerilor, agregate în raportul INS.

De asemenea, angajatorii prognozează reducerea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%) şi stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +2%).
În ceea ce îi priveşte pe managerii din industria prelucrătoare, aceştia se aşteaptă la o „relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Astfel…:

  • pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce…
  • pentru fabricarea produselor din tutun, tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -36%).
    pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%), la fel ca şi la numărul de salariaţi.

Autorizaţii de construcţie

„În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2016 s-au eliberat 33.462 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,3% faţă de perioada 1.I – 31.X.2015, reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (-562 autorizaţii), Sud-Muntenia (-409), Nord-Est (-303), Bucureşti-Ilfov (-190) şi Sud-Vest Oltenia (-49).

constructii-autorizatii-oct-2016-la-oct-2015


„Numărul de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale a crescut în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (+685 autorizaţii), Vest (+439) şi Centru (+304)”, spune un comunicat INS.

În luna octombrie 2016 s-au eliberat 3.415 autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 55,2% sunt pentru zona rurală.

Distribuţia în profil regional, în octombrie faţă de aceeaşi lună a anului precedent, evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în Bucureşti-Ilfov (+264 autorizaţii), Nord-Vest (+119), Nord-Est (+30), Vest (+16) şi Centru (+15).

Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Sud-Est (-19 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-12) şi Sud-Muntenia (-5).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: