cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Nuclearelectrica va demara prima etapă de retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavodă

29 septembrie, 2017

Acţionarii producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN) au aprobat demararea Fazei 1 de aplicare a strategiei de retehnologizare a Unităţii 1 a centralei nuclear-electrice de la Cernavodă, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Strategia prevede oprirea efectivă a Unităţii 1 pentru retehnologizare în perioada decembrie 2026-decembrie 2028 şi extinderea numărului de ore de operare , peste cele 210.000 de ore estimate prin proiectul iniţial, în baza experienţei internaţionale, adaptată la datele tehnice ale CNE Cernavodă, potrivit SNN.

„Retehnologizarea Unităţii 1 este în prezent proiectul prioritar al SNN, fiind gestionat integral de companie şi, simultan, cel mai mare proiect de investiţii al unei companii energetice româneşti, unul care asigură încă 30 de ani de operare şi producţie, la mai puţin de jumătate din costul unei unităţi noi nucleare de tip CANDU”, spune directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, într-un comunicat al companiei.


Aceasta „este singura investiţie majoră derulată exclusiv de SNN, care răspunde simultan necesităţilor de sistem energetic şi tintelor de decarbonizare”, adaugă oficialul SNN.

CANDU Energy, în calitatea sa de Autoritate de proiectare, va finaliza până la sfârșitul anului 2017 raportul care va indica cu exactitate numărul suplimentar de ore de funcţionare la putere nominală, potriviti unui contyract încheiat cu SNN în luna februarie.

Contractul se referă la numărul de ore „ce pot fi susţinute în condiţii de exploatare la standarde de siguranţă nucleară ridicate, precum şi un plan de măsuri şi activităţi necesare atingerii acestei ţinte. Ulterior finalizarii acestui raport este necesara obtinerea acordului de principiu al reglementatorului CNCAN” din România, potrivit raportului trimis la Bursă.

Faza 1 de retehnologizare va include şi activităţile de organizare a proiectului, la începutul anului 2018 urmând să se ofere modificările organizaţionale şi logistice rezultate din studiul deja contractat de SNN, dar şi procesul de finalizare a documentatiilor suport necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate.


Aceeași etapă va cuprinde şi studiul de fezabilitate, inclusiv supunerea spre aprobare a acestuia de către acţionari, în anul 2021.

„Studiul de Fezabilitate va îngloba toate rezultatele studiilor tehnice şi analizelor de securitate, în aşa manieră încât să permită o definire cât mai bună a proiectului, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere financiar. În acest sens, având în vedere gradul înalt de specializare, majoritatea acestor studii şi analize tehnice şi de securitate nucleară trebuie şi vor fi realizate de firme de inginerie nucleară specializate, de multe ori numai pe anumite segmente punctuale, aspect care excede cadrul competentelor firmelor care, în mod uzual, întocmesc studii de fezabilitate pentru proiecte de investiţii”, precizează comunicatul companiei.

SNN a înregistrat un profit net de 133,78 milioane lei, în primul semestru al acestui an, în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.

Producţia de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, iar veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele şase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

CNE Cernavodă asigură prin cele două reactoare aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica (SNNare o valoare de piaţă de peste 2,2 miliarde de lei, potrivit ultimei cotaţii de la BVB. Ministerul Energiei deține 82,49% din acțiunile companiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: