De două ori a vorbit miercuri premierul Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European: o dată ca să prezinte mesajul cu care a fost trimisă de la București, a doua oară cu replică, improvizată pe moment, la pozițiile majoritar critice, exprimate ulterior de grupurile politice europene.
În cele cinci minute alocate exprimării poziției oficiale a României în dezbaterea privind statul de drept, premierul Viorica Dăncilă a citit miercuri un discurs în aceeași retorică cu a lui Viktor Orban: jigniți România, românii, poporul.
După o pauză de aproximativ 30 de minute, replica generală improvizată a contrastat fundamental cu mesajul livrat de București. Dezbaterea din Parlamentul European s-a încheiat cu asigurările Vioricăi Dăncilă că România nu se va abate de la parcursul ei european, va respecta recomandările Comisiei de la Veneția și cu reamintirea faptului că românii sunt cei mai proeuropeni din întreaga Uniune.
Mesajul transmis oficial Uniunii Europene
Dezbaterea organizată miercuri la Strasbourg pe tema situației din România a debutat cu o remarcă generală a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a reamintit lucruri spune cu două zile înainte în comisia LIBE.
(Citiți și: ”Să vă spun mai întâi ce nu funcționează cu mine”: cele 3 argumente ale lui Frans Timmermans la întâlnirea cu Viorica Dăncilă și Tudorel Toader)
A urmat apoi la microfon premierul României.
Filmul dezbaterii:
Cele mai importante părți ale discursului Vioricăi Dăncilă:
Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer însă aceeaşi preţuire şi acelaşi respect pentru poporul român pe care îl reprezint.
Încep cu o întrebare esențială. Pentru cineva vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Pentru MCV, pentru instituţii, pentru magistraţi, pentru politicieni? Evident că nu. Trebuie să facem o justiţie corectă pentru cetăţeni. Ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din Parlamentele naţionale. De la cetăţeni trebuie să înceapă orice discuţie. Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţeneşti sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancţionat.
Este legitim să ne întrebăm: în ce fel i-a apărat MCV pe români în încălcarea drepturilor lor? Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI şi instituţiile din justiţie în MCV, despre încălcarea drepturilor cetățenilor. Nu se vede cum erau șantajați martorii, cum erau făcute interceptările. Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. Există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine mărturii mincinoase.
Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem. În ultimii ani, peste 3.000 de magistrați au fost chestionați de DNA. Pratic, jumătate dintre magistrați. Prin dosare contrafăcute au fost înlăturaţi din funcţie un judecător CCR, 4 judecători ICCJ, un procuror general, un şef de parchet superior. Toţi au fost achitaţi în cele din urmă, dosare au fost clasate, dar ei au fost înlăturaţi.
Asta înseamnă că acest mecanism şi-a ratat menirea pentru care a fost creat. Și cer oficial să ni se spună cine a furnizat datele şi cine a făcut rapoartele MCV, cine a omis din rapoarte toate aceste probleme?
Comisia de la Veneţia spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument de control al Justiției. Dar jumătate dintre magistraţii din România au avut dosare prin care au fost influenţaţi să dea soluţii.
Un lucru bun cu privire la această dezbatere: stăzi v-am informat pe toţi despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiţia din România dacă nu se va vorbi și despre aceste abuzuri.
Despre mitingul din 10 august voi spune câteva cuvinte. Văd că e acuzată Jandarmeria Română că a acţionat împotriva unor oameni violenţi, care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeaşi poziţie faţă de alte mitinguri din Franţa, Spania, Germania, Belgia, când forţele de ordine au intervenit cu aceleaşi proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acţiuni practicate peste tot în Europa.
Reacțiile grupurilor politice
La microfon a revenit și Frans Timmermans, care a avertizat: ”Dați-mi voie să spun ceva foarte clar- miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul Uniunii Europene și e la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă, pentru poporul român. Dacă Comisia trebuie să fie brutal de sinceră în evaluarea noastră, o vom face. Dacă trebuie să folosim alte mijloace la dispoziția noastră o vom face. Asta nu e o amenințare. Vă spun care e rolul Comisiei și vă spun că suntem gardienii Tratatelor și că ne luăm acest rol foarte în serios”
Președintele grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a acuzat-o pe Viorica Dăncilă care are o atitudine nepotrivită: „România are două probleme- corupția și serviciile secrete. România trebuie să combată mentalitatea veche a securității, da, dar asta n-are legătură cu ce faceți dumneavoastră. Văd doamna premier o reacție nepotrivită la această situație. Slăbirea procurorilor aș zice că e pe stil Orban/Kaczyński. Vă dau un sfat: Nu mergeți pe calea proastă, nu urmați calea Ungariei și Poloniei. Urmați recomandările Comisiei de la Veneția, pentru că lupta împotriva corupției trebuie întărită.”
„Românii s-au luptat pentru democraţie, sunt un popor decent şi curajos. Îi ignoraţi, doamnă, de ce nu vreţi să vă ascultaţi poporul? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră? Acest Parlament vrea să ştie aceste lucruri. Ascultaţi-vă poporul, românii vor doar transparenţă şi integritate”, a spus în plenul Parlamentului European Esteban González Pons, din grupul PPE.
Tot din partea PPE a vorbit și Siegfried Mureșan: „De doi ani, poporul român se manifestă în stradă pentru valori ale Uniunii Europene. Oamenii cer justiție, dreptate, stat de drept și bună guvernare.. Oamenii protestează și împotriva unui guvern condus de Liviu Dragnea, un infractor condamnat de mai multe ori. Iar când infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni. Comisia Europeană, noi, Parlamentul European, suntem alături de popor, apărăm valorile europene și buna guvernare.”
Ska Keller (Verzii) a spus: ”România are o tradiţie îndelungă şi mândră pentru libertate. A dat jos o dictatură după 42 de ani. România a făcut-o, deşi a fost greu. Democraţia s-a dezvoltat, a intrat în UE, iar ce se întâmplă acum este cu atât mai îngrijorător. Guvernul vostru va permite oamenilor condamnaţi să fure bani. Legalizaţi, de fapt, corupţia. Banii sunt luaţi de la oameni şi merg în buzunarele altora. Românilor le pasă, pentru că au ieşit în stradă”.
Viorica Dăncilă fără foaia de la București
Premierul a ascultat apoi multe critici la adresa puterii de la București și puține laude și încurajări, majoritatea covârșitoare formulate de europarlamentari români aleși pe liste PSD și ALDE.
Premierul a notat idei, a consulat și telefonul mobil de câteva ori și a revenit la tribună cu acest mesaj:
Vă muţumesc tuturor pentru poziţia pe care aţi avut-o. Am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare.
Domnule Pons, da, trebuie să apărăm cetăţenii. Acest lucru îl cer şi eu şi nu am să ignor vocea poporului. Martor este larga susţinere populară pe care o avem în România. Vreau un dialog corect pentru România şi pentru UE. Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticaţi a adus o creştere economică de 7%, a cresut nivelul de trai şi de aceea românii îl iubesc. E o lipsă de respect faţă de poporul român ce faceţi în PE.
Da, România e divizată. Da, avem dialog, dar să nu încercăm, indiferent de grupul politic de care aparţinem să învrăjbim. Haideţi să vedem lucrurile care ne unesc şi să lăsăm lucrurile care ne divizează.
Parlamentul European nu este inamicul meu. Am fost europarlamentar nouă ani de zile şi nu o să mă abat de la valorile europene. Cu siguranţă vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. România e o ţară pro-europeană şi nu se va abate de la parcursul său proeuropean şi vă spune asta o fostă colegă.
Vă rog să aveţi încredere în drumul României.