fbpx

Chestiunea

DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult

09.02.2021

La obiect

Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult

09.02.2021

La obiect

Acoperirea importurilor cu exporturi coboară mult sub cea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2020 a urcat la 8,5% din PIB

Deficitul comercial a urcat în luna decembrie 2020 la 1.952,4 milioane euro, cu peste 10% în plus față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

09.02.2021

Chestiunea

Temelia Bugetului și a PNRR: 50% din actualii lucrători vor avea nevoie de noi calificări până în 2025

Aproximativ 50% din lucrătorii angajați în prezent vor avea nevoie de noi calificări până în 2025 pentru a răspunde nevoilor generate de criza Covid-19 pe… Mai mult

08.02.2021

Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei

de Marin Pana , 16.11.2020

România a rămas, de departe, ultima în UE din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ( R&D), potrivit datelor publicate de INS.

Cu un procentaj de doar 0,48% din PIB pe 2019, în scădere faţă de anul precedent, ne-am plasat pe o poziție ridicolă, după ministate precum Malta (0,60%) sau Cipru (0,63%) și la foarte mare distanță de media europeană (2,18%, date Eurostat, disponibile pentru 2018).

Pe fondul constrângerilor bugetare și a implicării insuficiente a sectorului privat, am reușit să ajungem la mai puțin un sfert din obiectivul autoasumat pentru anul 2020, ba chiar semnificativ sub nivelul post-aderare de 0,55%, consemnat în 2008.

Interesant, din seria de date certificate Eurostat, nivelul cel mai ridicat pentru țara noastră s-a înregistrat în 1995 (0,75% din PIB).

Dacă se face raportarea nivelului alocărilor pentru cercetare ca pondere în PIB al României la media UE 27 (calculată după Brexit) , se poate observa o înrăutățire a situației, de la circa 22% în anul 2009 până la 18% în 2014, urmată de o revenire la 22% în 2018 (încă nu avem datele pentru media UE pe 2019, dar se observă că ele s-au păstrat aproape constante în ultimii ani).

Așadar, sectorul de cercetare-dezvoltare nu ține pasul cu creşterea economică şi cu practica europeană. Ne adâncim astfel în starea de piaţă de desfacere pentru produsele altora (13 miliarde euro deficit comercial în trei trimestre pe 2020). Cu o forţă de muncă (încă) ieftină pentru industrializarea produselor, gândite predominant şi cu valoare adăugată mare încasată de alţii.

Departe chiar și de țările din regiune

Una peste alta, datele ne plasează departe de obiectivele fixate prin strategia Europa 2020. Nici vorbă să creștem odată cu Europa sau măcar să ne menţinem în apropierea unor ţări din fostul bloc estic precum Cehia (1,90% din PIB), Ungaria (1,53% din PIB), Polonia (1,21% din PIB) – date valabile pentru anul 2018.

Astfel, cercetarea reprezintă un punct slab de importanţă majoră în strategia economică, de natură să ne compromită șansele de a dezvolta o producție cu caracter inovativ pronunțat și valoare adăugată mai mare. De aici avem și un deficit de competitivitate generalizat, mai evident în raport cu ţările fostului bloc estic, care ne concurează cu succes pe propria noastră piață și ne produc deficite importante.

Până și Bulgaria, plecată de la un nivel mai redus la intarea în UE, ne-a lăsat în urmă, deşi a slăbit cadenţa de la 0,95% din PIB în 2015 la doar 0,76% din PIB în 2018. Semnal de alarmă, progresele trebuie consolidate şi confirmate în timp, fapt vizibil în cazul Slovaciei (centrată pe industria auto ca și noi) care a redus motoarele, în același interval, de la 1,16% din PIB în 2015 la 0,84% din PIB.

Pentru referință, este elocventă o comparaţie între țările nordice din topul alocărilor pentru C&D şi țările mai vechi membre UE din sudul continentului. Alăturarea ne oferă imaginea capacității de a genera o creștere sustenabilă a nivelului de trai prin dezvoltarea de noi tehnologii. Sintetic, se face astfel demonstrația că problemele de competitivitate încep la originea proceselor de producție.

De remarcat evoluția inițial foarte bună a Finlandei, care ajunsese unul dintre liderii tehnologiilor de comunicații, după ce ponderea în PIB a cheltuielilor R&D urcase la 3,73% din PIB (2009). A urmat apoi un declin continuu până în 2016 (2,72% din PIB), stabilizat în 2018 pe un palier relativ ridicat (2,76% din PIB), dar cu prețul unei stagnări în dezvoltare.

Prin contrast, ar fi de menționat succesul incontestabil al economiei sud-coreene, ale cărei produse au intrat în top sau chiar domină anumite segmente de piață high-tech, a fost facilitat de investițiile masive în cercetare-dezvoltare, unde țara a urcat sistematic în ultimii cincizeci de ani până la 4,53% din PIB și a ajuns, la acest indicator, lider mondial.

Cenușăreasa cercetării – învățământul superior       

În anul 2019, au fost cheltuite pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din România 5.065,3 milioane lei (+10,6% în raport cu anul anterior). Dintre acestea, peste 93% au reprezentat cheltuieli curente și mai puțin de 7% cheltuieli de capital (ponderile erau de 82% și 18% în urmă cu șapte ani). În structură, sumele cheltuite pentru echipamente și aparatură s-au situat la 78,2% din totalul cheltuielilor de capital, adică aproximativ 5% din total.

Cât privește structura sumelor alocate pentru cercetare-dezvoltare la nivel național, 52,6% au provenit de la întreprinderi (în scădere de la 55% în anul anterior) și circa 11% au venit din străinătate. De reţinut, doar 0,3% din banii alocați în total au revenit sectorului de învățământ superior, pe fondul unei tot mai slabe corelări între formarea din facultăți și necesităţile concrete din procesele de producție.

Una peste alta, datele anunţate oficial arată necesitatea de a aloca fonduri publice majorate semnificativ pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare şi de a acorda facilităţi consistente sectorului privat pentru dezvoltarea firmelor R&D. Întrebarea este de unde, la ponderea încasărilor bugetare actuale în PIB și la beneficiile majorate substanțial pe partea socială în plină pandemie.

Subiect care lipsește din atenția publică, alocările pentru dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare constituie un handicap major pentru convergenţa cu Occidentul. Pe măsură ce avantajele costurilor locale se vor epuiza, ne îndreptăm spre aşa-numita capcană a venitului mediu, pe model portughez. Unde vom rămâne furnizori de forță de muncă, la o distanţă semnificativă de media europeană ca PIB/locuitor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.11.2020

2 comentarii

 1. carcotasul
  16.11.2020, 11:17 pm

  Nu vrea nimeni sa inteleaga ca in Romania nu numai suma cheltuita public pentru cercetare este importanta ?? A facut cineva o cercetare / analiza aprofundata ca sa scoata la iveala si alte conditii absolut necesare pentru o cercetare stiintifica romaneasca eficienta si de inalt nivel ? a facut cineva o asemenea investigatie care sa duca la cheltuirea cu adevarat folos a banului public pentru o cercetare in favoarea “economiei bazata pe cunoastere” A facut cineva vreun studiu serios care sa releve impactul nivelului studiilor universitare din Romania asupra calitatii cercetarii romanesti ? Eu nu stiu nimica de vreun astfel de studiu.

 2. Alexandru Dan
  19.11.2020, 10:23 am

  In tabel pare sa fie o confuzie intre sursa fondurilor si beneficiarul fondurilor (sectorul de executie). Universitatile _ca finantator_ cheltuiesc 0,3% din total cheltuieli, dar ca sector de executie, ca beneficiar al fondurilor, cheltuiesc ceva mai mult. Tot revoltator de putin, dar totusi nu 0,3%. Vedeti tabelul 13.10 din anuarul statistic, de exemplu pe 2018 au cheltuit 424 mil lei din 4.33 mld cheltuite pe plan national, adica 9.8%.

  Altfel, foarte bun articol, felicitari. Sunt in particular incantat sa vad ridicata problema capcanei veniturilor medii, chiar daca abia in ceasul al treisprezecelea.

  Vedeti si: https://zenodo.org/record/1317788

Lăsați un comentariu


Stiri

Mugur Isărescu: Băncile Centrale – 3 căi de integrare a riscurilor climatice

Adrian N Ionescu

Băncile centrale și autoritățile de supraveghere financiară trebuie să găsească instrumentele analitice, metodele și datele potrivite pentru a integra riscurile climatice în activitatea lor, în… Mai mult

Stiri

DNA – 2020: În 105 dosare deschise în legătură cu pandemia de Covid – prejudicii de sute de milioane

Vladimir Ionescu

DNA a instrumentat anul trecut 105 dosare legate de pandemie, cinci dintre acestea au fost deja trimise cu rechizitoriu în instanță, iar alte 24 sunt… Mai mult

Stiri

Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației ExxonMobil în Marea Neagră la Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei ExxonMobil la concesiunea exploatării gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, înainte de expirarea… Mai mult

Europa

400 de milioane de doze de vaccinuri “fantomă” – oferta rețelelor infracționale către statele UE

Iulian Soare

Rețele special organizate au încercat să vândă unor state membre  400 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-10, la un preț de aproape trei… Mai mult

Europa

18 companii au renunțat să mai lucreze la Nord Stream 2 de teama sancțiunilor americane

Razvan Diaconu

Un număr de 18 companii au fost convinse de perspectiva unor sancțiuni americane să nu mai lucreze pentru proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, arată… Mai mult

Stiri

PNL anunță că nu susține proiectul lui Nicușor Dan de suspendare pentru 2 ani a PUZ-urilor sectoarelor, ci doar pentru 3 luni

Razvan Diaconu

Nicușor Dan a cedat, joi dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, în privința dorinței sale de a impune suspendarea pe o… Mai mult

Stiri

Profitul Romgaz a crescut cu 15% în 2020, pe seama reducerii amortizării, redevenței și a impozitului

Adrian N Ionescu

Profitul net al celui mai mare producător român de gaze naturale, Romgaz (SNG), a depășit 1.254 milioane de lei, în creștere cu 15,1% în anul… Mai mult