23 august, 2017

Obsesia anunțată de guvern încă din ziua investirii sale în Parlament, față de Pilonul II de pensii produce efecte concrete:

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pregătește reducerea de la 5,1% la 2,5%, ponderea contribuțiilor virate la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), potrivit unor surse citate de Realitatea TV și Profit.ro.

MFP a confirmat intenția de reducere a contribuțiilor pentru Pilonul II.


La rândul său Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat că a participat la discuții cu reprezentanții MFP, „dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate”.

În joc sunt circa 3,5 miliarde de lei anual care vor intra  la bugetul statului, în loc să fie înmulțite prin investiții de fondurile de pensii, pentru contribuabili. 

Numărul participanţilor la Pilonul II se apropie de şapte milioane de persoane.

Rata medie de rentabilitate a fondurilor de pensii Pilon II a fost de aproape 4,74% în ultimele 24 de luni, potrivit ASF.


„În primul semestru din 2017 s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/lună. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totală a contribuțiilor virate în semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%. Creșterea valorii contribuțiilor virate a fost determinată de creșterea constantă a câștigului salarial mediu brut pe economie, dar și de eliminarea, începând cu luna februarie ac., a plafonului pentru contribuțiile de asigurări sociale (CAS) echivalent cu cinci salarii medii brute pentru persoanele care obțin venituri din salarii, sau asimilate acestora, astfel că acestea vor plăti CAS pentru întregul venit realizat”, potrivit unui raport anterior al ASF.

„Nivelul contribuţiei ar fi trebuit să ajungă la 6% din venitul brut al tuturor participantilor încă din 2016. Amânările succesive de majorare a contribuţiei faţă de calendarul iniţial au venit însă, în special, în detrimentul participanţilor care ar fi avut în plus, în conturi, o sumă de cel puţin 4,2 miliarde de lei, dacă nu ar fi existat „îngheţarea” contribuţiilor în 2009, 2015 şi 2016”, anunţa Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), ca reacţie la declaraţiile ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, nemulţumit că fondurile de pensii sunt alimentate cu contribuţii care ar trebui să ajungă la buget.

De altfel, Ionuţ Mişa a anunţat la învestirea sa că ar urma desfiinţarea Pilonului II, după care şi-a retras declaraţia.

Reducerea contribuţiei la Pilonul II va afecta cu severitate resursele de plasament ale fondurilor de pensii private obligatorii, respectiv rentabilitatea acestora, care a adus în plus, în conturile participanţilor, 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 mld. euro) în cei nouă ani de de funcţionare a acestui sistem.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: