Grecia va intra în incapacitate de plată, iar în următorii doi ani îşi va majora datoria publică până la 160% din PIB, chiar dacă ar finaliza integral acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, a susţinut, joi, la Bucureşti, analistul economic Nouriel Roubini.
”Chiar dacă ar îndeplini 100% prevederile programului cu FMI, datoria publică a Greciei va continua să crească şi va atinge 160% în următorii doi ani. Întrebarea despre Grecia nu este dacă, ci când va intra în incapacitate de plată”, a spus Roubini, care a subliniat că o datorie de 160% nu este un default, ci o incapacitate de plată şi un atare deficit nu poate fi stabilizat.
El susţine că înprumutul de 110 miliarde de euro nu este suficient pentru redresarea economică, pentru că achitarea datorie publoce a Greciei necesită încă 200-300 de miliarde de euro.
Referitor la Portugalia şi Irlanda, economistul consideră că au pierdut deja accesul la pieţele financiare.
În schimb, Spania riscă pierderea accesului pe pieţele financiare dacă nu accelerează reformele, a mai susţinut Nourile Roubini.
În context, acesta a estimat că problemele sunt cronice la periferia zonei euro şi va mai dura câţiva ani până să fie rezolvate.
În aceste condiţii, economistul american recomadă un mix adecvat de politici: ajustare, măsuri de austeritate, privatizare şi reforme structurale.
2 răspunsuri
„În schimb, Spania poate pierderea accesului pe pieţele financiare dacă accelerează reformele, a mai susţinut Nourile Roubini.”
Daca NU accelereaza reformele ( piata muncii, recapitalizarea bancilor etc. ). Ati uitat un nu care schimba sensul declaratiei.
multumim de observaţie, am pus acel „nu” la locul său:)