marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2014

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut luni prima sa vizită de la preluarea mandatului în Polonia. Aflat la o bază militară, acesta a spus că vrea să impelmenteze planul pentru crearea noii forţe de reacţie ultrarapidă, asupra căreia s-a căzut de acord la summit-ul din Ţara Galilor de luna trecută.

Sporirea prezenţei militare a Alianţei în Europa de Est nu încalcă acordurile post-război rece cu Rusia, crede noul secretar general al NATO. Rusia susţine că prezenţa militară ar încălca acordul din 1997, referitor la mărimea trupelor NATO care pot staţiona în fostele republici sovietice.

Prezenţa crescută a forţelor Alianţei este conformă cu angajamentele pe care şi le-a luat Alianţa faţă de membrii ei, a spus Jens Stoltenberg într-un interviu pentru Reuters.


“Nu este nicio contradicţie între o prezenţă militară mai mare în zonă şi respectarea ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a afirmat fostul premier norvegian, devenit cel mai înalt oficial al NATO.

Spre deosebire de Anders Fogh Rasmussen, care a fst un critic deschis al Rusiei, discursul noului secretar general este mai temperat. Însă alegerea Poloniei ca loc al primei sale vizite este un semnal puternic.

În tinereţe, Jens Stoltenberg, acum în vârstă de 55 de ani, a fost un militant anti-război. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a facilita ajungerea la un compromis şi pentru buna cunoaştere a Rusiei. Ca premier, a avut o relaţie foarte bună cu preşedintele de la acea vreme al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Locul interviului nu a fost nici el ales întâmplător: la bordul unui avion cu sistemul radar de alertă rapidă AWACS, folosit în exerciţiul militar comun americano-polonez. În timpul vizitei sale a vorbit cu militari din statele NATO care iau parte la misiunile de patrulare a spaţiului aerian est-european.


Jens Stoltenberg s-a arătat preocupat de încălcările pe alocuri ale armistiţiului dintre ucraineni şi separatiştii ruşi şi a acuzat, la rândul său, Moscova de susţinere a acestora.

“Rusia a încălcat dreptul internaţional şi angajamentele sale internaţionale şi a violat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus secretarul general al NATO. “Rusia trebuie să schimbe acţiunile separatiştilor, să le schimbe comportamentul”, a adăugat oficialul NATO.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: