vineri

19 aprilie, 2024

3 aprilie, 2018

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a votat, luni, ca președinte al acestui organism, pe Constantin Buchet, cel propus la CNSAS de Guvern.

Buchet a obținut nouă din cele 11 voturi valabil exprimate.

De asemenea:

  • vicepreşedinte a fost ales Valentin Blănaru (8 voturi)
  • Dinu Zamfirescu (10 voturi) devine secretarul Colegiului
  • șeful Structurii de Securitate este Cătălin-Boris Precul (nouă voturi).

Constantin Buchet a mai fost membru al Colegiului CNSAS, susținut de PRM, dar a demisionat în 2005 în urma unui scandal în centrul căruia s-a aflat liderul de atunci al formațiunii extremiste România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

Academia Cațavencu relatase la vremea respectivă că Vadim Tudor i-ar fi furnizat scriitorului Eugen Barbu minore, conform unor documente din arhivele Securității.

Buchet a negat printr-un comunicat informația, încălcând procedurile instituției, însă, ulterior, Colegiul CNSAS a verificat acuzația și a confirmat ceea ce scrisese Academia Cațavencu. Apărătorul lui Vadim Tudor, Constantin Buchet, și-a dat demisia.

Cum se descria el, într-o scrisoare – raport de activitate – trimisă lui CV Tudor, în 2002:


„Trebuie sa precizez că, în întreaga mea perioadă de activitate, am încercat ca atitudinea mea publică și activitatea instituțională să fie in consonanță cu spiritul abordării partidului asupra problematicii conținute de Legea 187/1999. De asemenea, am căutat ca abordările, pozițiile mele să fie sincrone cu ideologia politica a PRM, în aceste chestiuni legate de istoria contemporană a României” (sursa – adevarul.ro).

După 13 ani de la acel incident, el devine președinte al CNSAS.

O altă figură controversată este Cazimir Ionescu (72 de ani), membru propus de PSD, care este inculpat în Dosarul Mineriada și despre care procurorii care instrumentează cazul spun în rechizitoriu: ”În calitate de vicepreședinte C.P.U.N., în 13-15 iunie 1990, Cazimir Ionescu a aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității și a altor persoane din municipiul București”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: