marți

21 mai, 2024

11 martie, 2014

Prima măsură importantă anunțată de noul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu (foto): vrea să transfere Dispeceratele de la Transelectrica, respectiv Transgaz la unitățile mamă. Anunțul vine la o lună după ce fostul ministru delegat pentru Energie, Constantin Niță trecuse cele două dispecerate în propria subordine.

Prin același act normativ, Constantin Niță obținuse și controlul asupra companiei energetice Formenerg. A fost momentul în care companiile de transport Transelectrica și Transgaz au trecut de la Ministerul Finanțelor în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

”Departamentul pentru Energie susține reintegrarea totală a dispeceratelor de energie electrică și gaze naturale în Transelectrica, respectiv în Transgaz. În acest sens, Departamentul consideră necesară eliminarea rapidă a oricăror ambiguități legislative în legătură cu o posibilă subordonare a activității dispeceratelor față de entitatea administrativă care gestionează interesele companiilor producătoare de energie”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.


„Poziția Departamentului ține cont și de punctul de vedere exprimat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei, dar și de o serie de discuții avute cu reprezentații Comisiei Europene”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Mai specific, pe de-o parte, nu cred că este bine să existe suspiciunea că Departamentul pentru Energie poate interveni direct în activitatea operațională a companiilor de transport. Pe de altă parte, în toată Uniunea Europeană, este foarte clar că operatorii de sistem din toate țările membre țin cont în activitatea lor de obiectivele generale de politică energetică”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

Pozitia Departamentului pentru Energie vine în contextul în care în Parlament se află spre dezbatere și aprobare proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 6/2014 privind exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A. și la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaș și pentru modificarea unor acte normative.

Aceasta pozitie a fost, de altfel, deja comunicată oficial președinților celor două comisii Economice, de Industrii și servicii din Parlament.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: