miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2019

Noul Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului este Viorel Mocanu, avocatul care a reprezentat-o pe ministrul Rovana Plumb în Dosarul Belina.

Avocatul va avea rang de director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, menționează decizia prim-ministrului Viorica Dăncilă publicată marţi în Monitorul Oficial.

Viorel Mocanu (36 de ani) o înlocuiește pe Catrinel Brumar, diplomat cu o carieră academică în domeniul dreptului, care ocupa din 2012 acest post.


Nou Agent guvernamental al României pentru CEDO era, din octombrie 2018, consilier onorific în domeniul de relațiilor externe al ministrului Sănătății.

Ca avocat, Viorel Mocanu i-a repreznetat în dosare penale pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb (dosarul Belina, în care ministrul Fondurilor Europene nu este urmărită penal întrucât parlamentarii au rfeuzat să-i ridice imunitatea), Oana Zăvoranu sau Florin Salam.

A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, iar din 2017 este doctorand în Domeniul Managementul Informațiilor în Sistemul Judiciar, la Universitatea ”Valahia” din Târgoviște.

Agentul guvernamental pentru CEDO reprezintă statul în dosare, iar printre aceste dosare se va număra și cel în care Laura Codruța Kovesi contestă decizia CCR ce a dus la revocarea sa. Ea acuză faptul că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituțional soluționat la CCR, că instanța constituțională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra. Fosta șefă a DNA mai arată că decizia CCR nu a putut fi contestată și că, în consecință, nu i-au fost respectate garanțiile unui proces echitabil.


Anul trecut, coaliția PSD – ALDE a schimbat și Agentul guvernamental al României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

În locul lui Răzvan-Horațiu Radu, a fost numit Costin-Radu Canțăr, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a fost anterior avocat în Baroul Dolj în perioada 2011-2013, fiind suspendat la cerere.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: