Acțiunile împotriva refugiaților se înmulțesc în Europa și devin tot mai violente. Pe de altă parte, se extremizează și simpatizanții grupărilor jihadiste, iar dacă acestor situații li se adaugă și posibilitatea întoarcerii acasă a cetățenilor europeni care deja s-au alăturat grupărilor teroriste din Siria, avem un tablou complet al noilor pericole de pe continent apărute odată cu criza refugiaților.
În Suedia, marți dimineața a fost incendiat încă un adăpost pentru refugiați, al patrulea în numai o săptămână, scrie thelocal.se.
Nu au fost victime, dar a fost nevoie de câteva ore pentru a stinge focul ce amenința să se extindă.
Estimările arată că anul acesta Suediar ar putea primi aproximativ 150.000 de imigranți din Orientul Mijlociu și nordul Africii.
Luni seara, la Dresda, mișcare anti-islamică PEGIDA a sărbătorit un an de la înființare. Circa 20.000 de simpatizanți au participat la demonstrație.
Alte mii, de opozanții PEGIDA, au protestat și ei în vecinătatea manifestației extremiste, cerând “Nazis out”, scrie thelocal.de.
Au avut loc și câteva altercații dar, deocamdată, forțele de ordine au reușit să țină sub control situația, împiedicând o ciocnire violentă între cele două tabere.
Măsuri care pot merge până la sancționarea giganților internetului
Deocamdată, insituțiile europene par incapabile să ofere o soluție la extremism și radicalizare.
În urma desfășurării unui colocviu privind combaterea antisemitismului și a islamofobiei, Comisia a propus câteva acțiuni concrete care să fie întreprinse la nivelul UE, al autorităților locale și naționale, al societății civile, al mass-mediei și al liderilor comunităților.
Acestea includ măsuri din domeniul educației, al nediscriminării, al dialogului interconfesional și intercultural, precum și măsuri de combatere a discursului de incitare la ură și a crimelor motivate de ură.
De cealaltă parte, asistăm însă și la o radicalizare a simpatizanților jihadiștilor.
Vera Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, declara luni: „Radicalizarea din mediul online și chestiunea luptătorilor străini sunt provocări noi, apărute în ultimii ani. Radicalizarea din închisori este un subiect deosebit de îngrijorător. Statele membre au început să lucreze la inițiative pentru abordarea acestei provocări, dar modalitatea optimă în care s-ar putea face acest lucru rămâne un subiect deschis”.
Rachida Dati (foto), eurodeputat francez, a prezentat luni, în Comisia de libertăți civile un raport privind prevenirea radicalizării și a recrutării europenilor de către organizațiile teroriste.
În ultimii doi ani, în mai multe state membre au avut loc atacuri organizate de cetățeni europeni, exact ca urmare a acestei radicalizări și a devenit clar că este nevoie nu doar de întărirea capacității de reacție a diferitelor țări, ci de coordonare între statele membre, este de părere Rachida Dati, conform unor declarații publicate pe site-ul Parlamentului European.
Ea a propus mai multe măsuri, printre care:
- Acțiuni penale împotriva giganților internetului pentru a-i obliga să șteargă conținutul ilegal
- Izolarea deținuților radicalizați
- Dialogul cu comunitățile religioase
- Prevenirea prin educație
- Distrugerea rețelelor de finanțare a terorismului
Internetul, a constatat Rachida Dati în raportul său, este principalul canal de radicalizare, fie că este vorba de pro- sau de anti-islamiști, iar marile companii nu-și asumă nicio responsabilitate.
Nu e nevoie de adoptarea unor noi măsuri supraveghere, precizează eurodeputata franceză, ci de implementarea celor existente și de schimbul de informații.
Germania – sesizări penale împotriva a trei directori Facebook
Parchetul din orașul Hamburg a primit de curând o plângere împotriva a trei directori ai rețelei de socializare Facebook care sunt acuzați că nu au reacționat rapid și suficient împotriva comentariilor rasiste făcute pe conturi din Germania, în contextul crizei refugiaților.
Sesizarea a fost depusă de avocatul bavarez Chan-jo Jun, care susține că „Facebook Germania încurajează difuzarea unor incitări la ură, a unor materiale pasibile de pedeapsă, prin acțiunile sale din Germania”, scrie Spiegel Online
La sfârșitul lunii august, ministrul german de Justiție, Heiko Maas, a trimis companiei Facebook o scrisoare în care cerea o mai bună aplicare a cartei sale comunitare, menită a garanta suprimarea mesajelor rasiste.
Deradicalizare și dezangajarea teroriștilor
Soluțiile Marii Britanii
Printre concluziile Consiliului JAI din 15-16 iunie 2015, referitoare la Strategia reînnoită de securitate internă a UE (2015-2020), a stabilit o serie de priorități, printre care figurează prevenirea radicalizării din închisori și dezvoltarea unor programe eficace de deradicalizare și dezangajare a simpatizanților și membrilor grupărilor jihadiste.
Luni, președinția luxemburgheză și Comisia Europeană au organizat prima conferință de nivel înalt privind răspunsul în materie de justiție penală la fenomenul radicalizării.
S-a discutat despre:
- modalitățile de evitare a radicalizării în închisori și de ameliorare a evaluării riscurilor – reprezentanți ai administrațiilor penitenciarelor și alți experți au analizat măsurile adoptate până în prezent, în special tema modalității de detenție (cele două opțiuni fiind separarea persoanelor radicalizate și integrarea lor în comunitatea celorlalte persoane încarcerate) și cea a modalităților de detectare a semnelor de radicalizare într-o comunitate de deținuți;
- noile provocări pentru judecătorii și procurorii din sistemele naționale de justiție penală care se confruntă cu luptătorii străini aspiranți și cu cei repatriați (de exemplu, se pune întrebarea dacă este fezabilă desfășurarea, în cursul procedurilor penale, a unor programe de reabilitare)
Ideea poate părea extravagantă, dar apare și în strategia împotriva extremismului prezentată luni de premierul David Cameron, un set de propuneri care ar putea deveni lege înainte de sfîrșitul acestui an.
Câteva dintre măsuri
- Cursuri de „deradicalizare” pentru jihadiştii întorşi din zone de conflict.
- Persoanele condamnate pentru extremism religios nu vor mai avea dreptul să lucreze cu copii minori.
- Părinţii vor putea să confiște paşapoartele copiilor lor în vârstă de până la 17 ani, nu doar 16 cum este în prezent, dacă bănuiesc că aceştia din urmă ar putea fi radicalizaţi
5.000 de luptători ISIS s-ar putea întoarce acasă. Acasă în Europa
În momentul de față, a declarat responsabilul UE cu combaterea terorismului, Gilles de Kerchove, în Siria și Irak luptă alături de teroriști peste 5.000 de europeni.
Riscul este, a avertizat oficialul, ca aceștia să revină acasă, din cauza bombardamentelor Rusiei în Siria, și să organizeze atentate pe cont propriu, individual, așa cum cum se întâmplă în utlima vreme.
„Teama mea este că vom asista la o întoarcere în masă”, a declarat Gilles de Kerchove.