joi

25 aprilie, 2024

28 decembrie, 2016

sorin-grindeanu-psdPSD a prezentat miercuri seara a doua propunere pentru postul de premier al României – Sorin Grindeanu (foto), președintele Consiliului Județean Timiș.

Am propus colegilor, după ce înainte m-am consultat cu domnul Tăriceanu, ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu.

Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorît pe cineva… Sper că această propunere să fie luată în serios”, a spus Liviu Dragnea după ședința Comitetului Executiv Național în care liderii social – democrați au ales între o eventuală demarare a procedurilor de suspendare a președintelui Klaus Iohannis și o nouă propunere pentru poziția de prim-ministru al României.


Grindeanu este membru PSD din 1996.

Este născut în 1973, la Caransebeș, județul Caraș – Severin, a absolvit în 1997 Facultatea de Matematică, Secția Inofrmatică, Universitatea de Vest Timişoara, iar în 2000 și 2001 a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institut für Erwachsenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

Din noiembrie 2001 până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, apoi a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, a mai fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.


A fost ministru pentru Societatea Informațională (17 dec. 2014 – 17 nov. 2015) în Guvernul Victor Ponta, iar din 2015 conduce PSD Timiş, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

În 2013 – 2014 a fost membru în Comisia parlamentară de control a SRI, iar în 2013 a urmat un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii.

Liviu Dragnea – Nu vom avea guvern nou anul ăsta

„Varianta cu Sevil Shhaidehh am avut-o în minte până azi noapte. A primit multe amenințări cu moartea. Și mi-a spus că nu mai poate merge înainte. În aceste condiții nu mai putem menține propunerea inițială”, a declarat Liviu Dragnea, explicând de ce a renunțat la ideea anunțată anterior de a o nominaliza în continuare pe Sevil Shhaidehh.

Despre varianta suspendării președintelui

 „Am avut o discutie cu membri Comitetului Executiv. I-am rugat pe colegi să-şi spună părerea, după discuţiile pe care le-au avut cu oamenii din judeţe, pentru că acolo este puterea, în teritoriu.

Au existat voci care ne cereau să trecem la suspendarea preşedintelui. Avem o armă puternică, majoritatea din Parlament. Acolo este puterea legitimă, pentru că este dată de popor.

Nu sunt iresponsabil astfel încât să mergem pe varianta să facem rău şi să tulburăm viaţa românilor. Da, putem trece la suspendare de mâine”, a adăugat Dragnea.

„A doua propunerea a colegilor a fost să fiu eu. N-am vrut să forțez legea”, a mai spus Dragnea.

Noua propunere este tot un om loial PSD și fără mari ambiții:

„Am găsit o soluție cu un coleg care este loial programului de guvernare și partidului. care nu merge la Palatul Victoria ca să-și facă acolo un pol de putere”, a adăugat liderul PSD, înainte de a rosti numele lui Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea a mai spus că noul guvern nu va putea fi format anul acesta.

Sorin Grindeanu – Nu voi face mișcări în guvern fără colegii mei

„Eu nu voi face mișcări în guvern și mișcări politice fără colegii mei. Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. (…) Este o relație de subordonare, domnul Dragnea este președintele PSD, e simplu”, a declarat Sorin Grindeanu după ce a fost prezentat de Dragnea.

„Am avut o rugăminte în fața colegilor din CExN, dar în primul rând o rugăminte față de președintele partidului, față de domnul Liviu Dragnea, de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa, cel care a făcut acest program de guvernare, pentru a ajuta la implementarea acestuia.

E și un lucru simplu, pentru că e un program foarte clar, pe etape, dar totodată e și complicat, fiind un program complex, care se referă la aproape toate aspectele vieții noastre”, a mai spus cel numit de PSD – ALDE pentru a conduce viitorul guvern.

Un guvern de cursă scurtă

Conform declarațiilor făcute de Liviu Dragnea la nominalizarea lui Sevil Shhaideh, acesta va fi un guvern pe durată scurtă:

„Potrivit cutumei, de la noi și din alte țări civilizate, aveam dreptul să solicit mandatul pentru mine pentru că PSD a câștigat alegerile. În același timp am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile președintelui și de o lege în vigoare. Nu vreau să solicit această funcție, deocamdată.”

Liviu Dragnea a sugerat atunci că planul de perspectivă al PSD ar fi ca, imediat după instalarea Guvernului, să inițieze modificarea Legii 90/2001, reglementarea care-i interzice unui condamnat să fie membru al Guvernului.

Art. 2 din Legea 90/2001
Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

De altfel, Avocatul Poporului urmează să ia, tot după numirea noului Guvern, o decizie privind sesizarea CCR în legătură cu posibila neconstituționalitate a respectivului articol.

Odată declarată neconstituțională prevederea respectivă, Liviu Dragnea o poate înlocui pe Sevil Shhaideh la conducerea Executivului.

Pe de altă parte, Dragnea are o problemă cu dosarul de corupție trimis de DNA în judecată, anul acesta, după ce în luna martie a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

În așa-numitul Dosar Bombonica, liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu – în perioada 2006 – 2013, pe când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a aranjat ca două persoane să rămână angajate și să fie plătite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, deși lucrau la sediul PSD.

O sentință definitivă va fi pronunțată în aproximativ doi ani, iar în cazul unei condamnări, Dragnea riscă să piardă nu doar postul de premier pe care l-ar putea obține între timp, ci și calitatea de deputat.

Călin Popescu Tăriceanu: Suntem în criză politică

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, miercuri dimineața, că România se află într-o situație de criză politică similară cu momentele care au punctat mandatele de șef al statului ale lui Traian Băsescu.

„Mă refer la situația politică în care ne aflăm, o situație de criză pe care nu mi-aș fi imaginat să ajungem să o trăim din nou.

Parcă revăd momentele care au punctat mandatul președintelui precedent, Traian Băsescu, momentele de criză politică majoră pe care le-a traversat România (…)

Toate aceste lucruri mi-aș fi dorit să fie evitate. Din păcate, demersul nostru constituțional bazat pe alegerile din 11 decembrie a fost desconsiderat de președinte”, a afirmat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

În opinia sa, președintele Iohannis ar fi trebuit să justifice refuzul de a o desemna pe Sevil Shhaideh ca prim-ministrul propus de PSD și ALDE:

„Numirea pe care președintele ar fi trebuit să o facă a fost refuzată fără niciun fel de justificare, lucru care mi se pare inexplicabil într-o societate modernă, democratică. Un astfel de refuz trebuia însoțit de o minimă justificare, pentru ca să nu se interpreteze actul președintelui ca un act arbitrar, de exces de putere, exces de autoritate, așa cum este în momentul de față”, a adăugat Tăriceanu.

UDMR, cu câteva ore înainte de ședința PSD: Respingerea președintelui este constituțională, suspendarea nu este fezabilă

Acordul de colaborare parlamentară dintre UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne valabil, însă Uniunea nu poate da un cec în alb nimănui și nu crede că România se confruntă cu o criză politică, a declarat, miercuri, președinte UDMR, Kelemen Hunor.

El a subliniat că președintele avea dreptul constituțional de a refuza propunerea coaliției de guvernare și s-a arătat optimist că alianța PSD – ALDE va face o nouă propunere de premier, în loc să declanșeze procedura de suspendare a șefului statului, una dintre variantele despre care s-a speculat înainte de ședința social- democraților:

„Eu sunt convins că coaliția de guvernare PSD-ALDE, într-un timp foarte rezonabil, va înainta altă propunere, pentru că președintele a recunoscut majoritatea, nu a cerut propuneri nici de la PNL, nici de la USR, nici de la UDMR, nici de la PMP.

Sunt convins că ei vor veni cu altă propunere azi, mâine, poimâine.

Nu există niciun articol constituțional pe care se poate construi o inițiativă de suspendare a președintelui, eu nu văd acel articol care ar fi fost încălcat de președinte. Suspendarea nu este fezabilă și nici nu am susține un astfel de demers„, a mai declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a menționat că nu se poate discuta acum despre o criză politică în România, dar că liderii coaliției de guvernare și președintele Klaus Iohannis ar trebui să aibă o discuție și împreună să găsească o soluție de coabitare.

Prima propunere PSD – ALDE, respinsă de președinte

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu acceptă propunerea ca Sevil Shhaideh să fie desemnată prim-ministru. Președintele a cerut coaliției să facă o nouă nominalizare.

”Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept propunerea înaintată. Solicit coaliției PSD-ALDE să facă o nouă nomnalizare”, a fost declarația de presă a președintelui Iohannis.

După anunțarea rezultatelor alegerilor din 11 decembrie, coaliția PSD-ALDE a desemnat-o pe Sevil Shhaideh, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și ministru în Guvernul Ponta, ca prim-ministru. Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat la momentul respectiv că Sevil Shhaideh va fi singura propunere înaintată președintelui.

Președintele Iohannis nu a argumentat decizia sa. După ce PSD și ALDE au ieșit de la consultările cu președintele, convocate la Cotroceni pentru formarea guvernului, și a anunțat numele lui Sevil Shhaideh, presa a semnalat că aceasta ar putea avea probleme din cauza soțului sirian care este un susținător al regimului Assad.

Argumentele pro și contra în cazul Sevil Shhaideh

În declarația de presă susținută la Cotroceni, președintele Iohannis a făcut referire la ”argumentele pro și contra” nominalizării lui Sevil Shhaideh. În lipsa oricăror explicații oficiale, este de presupus că aceste argumente sunt cele vehiculate în spațiul public după această nominalizare.

Argumentele pro au venit din partea conducerii PSD și ALDE, care au susținut că persoana nominalizată are experiența guvernării și a atragerii și utilizării fondurilor europene și are un trecut profesional foarte bun.

Argumentele contra se referă la situația familiară, Sevil Shhaideh fiind căsătorită cu un cetățean sirian, Akram Shhaideh, sosit în România în 2010, despre care s-a spus că ar fi un susținător al regimului Assad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: