Modifica setari cookieuri

Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

Noua Ordonanță a salarizării – Reechilibrarea și rezolvarea problemelor structurale din Sănătate. Educația și Administrația amenință cu proteste

de Mariana Bechir 17.5.2016

salarizareMinistrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a prezentat marți ultima variantă a  Ordonanței salarizării personalului bugetar.

Documentul operează unele corecții în sistem și rezolvă în totalitate, printr-un program-pilot, problemele structurale ale salarizării personalului din Sănătate. Toate aceste măsuri se încadrează într-un total de 2,3 miliarde de lei, pe un an, suma disponibilă anunțată de la începutul discuțiilor pe salarizarea din sistemul public.

Calendarul ordonanței:

 • Proiectul este pus în dezbatere publică și urmează să fie aprobat în ședința de guvern de pe 1 iunie
 • Banii vor fi alocați la rectificarea bugetară
 • OUG intră în vigoare de la 1 august
 • Primele plăți pe noua OUG se vor încasa în septembrie

Impactul și cifrele OUG:

 • De corecțiile efectuate prin proiectul de Ordonanță vor beneficia 365.622 de angajați din cei aproximativ 1,2 milioane existenți în sistemul public, adică aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice
 • Impactul pe anul acesta (pe 5 luni) este de 765,41 milioane lei
 • În 2017, cheltuielile de personal cresc cu 2,3 miliarde de lei
 • Se elimină un risc în valoare de 3,5 miliarde de lei, la cât s-a estimat totalul executărilor judecătorești ce se pot pronunța în favoarea salariaților care ar intenta procese individuale sau colective pe tema  discriminării salariale la locul de muncă (conține și plățile retroactive pe trei ani).

Eliminarea unor disfuncționalități de încadrare din sistemul public

 • Elimină diferențele de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare;
 • Elimină diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare, în Administrația publică centrală – aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Stabilește salariile de bază pentru personalul din aparatul propriu al ministerelor şi din instituțiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la același nivel ca ministerele, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și pentru funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici din cadrul instituției prefectului.
 • Elimină diferențele de salarizare provenite din neacordarea soldei de merit, ca urmare a aplicării Legii-cadru nr. 330/2009 şi a O.U.G. nr. 1/2010, pentru familia ocupațională Apărare, ordine publică și siguranță națională.

(DESCĂRCAȚI AICI PRIECTUL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ PUS ÎN DEZBATERE PUBLICĂ)

În Sănătate, reformă a salarizării

Ordonanța conține un program-pilot pentru Sănătate, prin care Guvernul și-a propus să rezolve integral problemele structurale din salarizarea acestui domeniu.

Este singurul domeniu unde se așează complet salarizarea și se elimină toate inechitățile. De asemenea, este modelul ce ar trebui aplicat în întregul aparat bugetar, în opinia guvernanților. 

“Arată către ce vrem să ne îndreptăm”, a declarat ministrul Pîslaru, marți, la prezentarea Ordonanței.

(DESCĂRCAȚI AICI ANEXA CONȚINÂND GRILELE DIN SĂNĂTATE)

Țintele reglementărilor din cadrul familiei ocupaționale Sănătate:

 • Rezolvă diferențele de salarii pentru funcții gradații identice din fiecare unitate. Măsura îi aduce pe toţi medicii la salariul maxim din unitate pentru funcţia şi gradaţia lor. Exemplu: La Spitalul Clinic de Chirurgie Dan Theodorescu există acum patru medici primari gradația 5, cu salarii brute între 4.058 lei și 4.754. Toți vor avea, de la 1 august, salariul de 5.105 lei.
 • Rezolvă și diferențele existente pe orizontală, între maximele existente în plată în diferite unități, pentru funcții identice. Exemplu: Acum, un medic primar unități clinice gradația 5 câștigă 3.556 lei la Spitalul Municipal Falticeni, 4.196 lei la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Elena Doamna” Iași, și 4.944 lei la Spitalul Clinic „Victor Babeș“ Craiova. Toți vor câștiga, din august, 5.105 lei.
 • Pe verticală, rezolvă disfuncționalitățile legate de vechimea unei funcții.
 • Crește cu 10% salariile tuturor debutanților din Sănătate. Salariul de bază brut al unui medic rezident anul I gradatia 0 va fi de 2.014, față de 1.751 lei, în prezent. Măsura a fost luată pentru a convinge pe tinerii medici să nu emigreze. Ministrul a explicat că 200 de lei în plus, net, nu înseamnă mult, dar decizia este un mesaj pentru tineri că sănătatea reprezintă o prioritate.

Introducerea Bonusurilor de performanță

Pentru personalul din Sănătate şi Educație, Ordonanța introduce, începând cu luna ianuarie 2017, un sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță.

Prevederea definitivează reforma din sistemul de salarizare din sănătate și este singura referire din Ordonanță la personalul didactic și didactic auxiliar.

Aceste bonusuri pot ajunge la maximum 2% din fondul de salarii al spitalelor și școlilor și pot fi acordate sub forma de premii anuale, semestriale și trimestriale.

Acordarea premiilor:

 • Premiile vor putea fi acordate numai după aprobarea condițiilor de reformă și a criteriilor de performanță prin hotărâre a Guvernului
 • Condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului
 • Premiile individuale se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor alocate cu această destinaţie de către ordonatorul de credite, pe baza îndeplinirii condițiilor de reformă și a criteriilor de preformanță
 • Nu se acordă dacă dacă nu sunt îndeplinite criteriile de performanță. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar
 • Toate aceste criterii de eprformanță fac referire la elemente de reformă și vor fi detaliate în reformele celor două domenii. Exemple de criterii de performanță preznetate de ministru: limitarea risipei în cheltuirea banului public, eficientizarea actului medical, modul în care se previne abandonul școlar etc.

Ministrul Dragoș Pîslaru a recunoscut că aceste bonusuri pot perverti, așa cum s-a mai întâmplat, dar pentru a nu fi acordat în mod subiectiv, apropriaților șefului unei unități, vor fi elaborate criterii de performanță complexe, dar care să excludă aceste posibilități.

Criteriile vor ține cont de mai multe aspecte. De exemplu, dacă este vorba despre o școală din rural, un profesor poate fi premiat pentru că face naveta sau pentru rezultate care pot părea modeste comparativ cu cele ale unor școli din urban, dar sunt importante pentru zona respectivă.

În cazul unui liceu de elită din Capitală, criteriu poate fi numărul olimpicilor din clasele unui profesor.

Sindicaliștii din Educație sunt nemulțumiți pentru că nu există creșteri salariale în domeniu, cu excepția acestor premii care seamănă cu gradațiile de merit, care nu au făcut mare diferență în sistem.

Inițial, Guvernul sugerase că vor fi avute în vedere în primul rând Sănătatea și Educația, dar învățământul a fost scos de pe listă din cauza bugetul extrem de limitativ.

Dragoș Pîslaru consider nejustificate nemulțumirile sindicaliștilor din Educație, care amenință cu proteste:

“Atât timp cât nu pierd nimic, iar anul trecut au avut o creștere salarială de de 26,7%, nesugerând că salariile sunt suficiente, atât timp cât pierd relativ (relativ la Sănătate – n. red.), nu e vorba de solidaritate?”

Sindicatele din Educație și administrația publică amenință cu proteste, ministrul le îndeamnă să nu se uite la capra vecinului

Sindicaliştii din sistemul de învăţământ au anunţat că sunt nemulţumiţi de conţinutul Ordonanţei privind salariile, spunând că nu sunt îmbunătăţiri faţă de ordonanţa anterioară şi nu au fost alocate sume în plus.

“Practic, învăţământul superior românesc primeşte zero. Să-mi aducă Guvernul României asistenţi la ore. Să vedem cine se mai angajează pe 1.700 de lei impozabili, în sistem. Nu susţinem ordonanţa. Nu văd mai nicăieri o creştere. Nu e nicio îmbunătăţire. Suntem total nemulţumiţi. Nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că ministrul va fi mai raţional. Au spus că e rândul sănătăţii şi noi trebuie să mai aşteptăm”, a declarat Anton Hader, liderul Alma Mater, citat de agenția Mediafax.

La rândul lor, sindicaliştii din administraţia publică ameninţă cu boicotarea alegerilor locale în toată ţara şi proteste, în urma discuţiilor de la Ministerul Muncii pe OUG-ul privind salarizarea din sistemul bugetar, fiind nemulţumiţi de forma actuală a proiectului.

“În afară de boicotarea alegerilor locale probabil vom face şi o acţiune de protest. Vom avea o discuţie serioasă cu toţi liderii de sindicate, vom aveam o şedintă şi vom decide care sunt acţiunile de protest, pentru că aşa nu se mai poate”a declarat Pompiliu Wan Buzduga, vicepreşedintele sindicatului FORUM din Administraţia Publică, pentru MEDIAFAX.

Sindicaliştii din educaţie “s-au înfierbântat puţin” şi au ieşit din sală înainte de încheierea discuţiilor, nemulţumiţi că nu beneficiază de o grilă de salarizare precum cea elaborată pentru personalul din sănătate, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, după reacțiile sindicatelor din Educație.

“Colegii de la sindicate consider că s-au înfierbântat puţin astăzi. Cred că existau nişte aşteptări care au fost vehiculate în ultima vreme cu prioritizarea ambelor sectoare (educaţie şi sănătate-n.r.) într-un mod similar, dar nu poţi să construieşti două sectoare prioritare pe un context de inechităţi transversal în tot sectorul bugetar. Aş vrea să reţinem cu toţii că cei de la educaţie nu doar că nu pierd nimic, ci câştigă la nivel de unitate rezolvarea aceloraşi disfuncţionalităţi ca restul tuturor familiilor ocupaţionale. În plus, se activează partea de performanţă unde pot să-şi demonstreze la nivel de unitate capacitatea de reformă”, a spus ministrul.

El a amintit că anul trecut salariile din educaţie s-au majorat cu 26,78% pe toată grila salarială.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.5.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Profit de 6,4 miliarde de lei pentru băncile din România în 2019

Vladimir Ionescu

Sistemul bancar a încheiat 2019 cu un nivel al profitului de peste șase miliarde de lei, marje mari la dobânzi și o nouă scădere a… Mai mult

Stiri

OMS: Teama şi panica nu ajută în combaterea coronavirusului. În România, niciun alt test pozitiv

Vladimir Ionescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oamenilor să îşi păstreze calmul cu privire la epidemia de Covid-19, iar guvernelor să fie pregătire să lupte pentru… Mai mult

Europa

Huawei deschide fabrică în Franța – investiție de 200 milioane euro

Iulian Soare

Huawei va construi prima fabrică din Europa în Franța, a anunțat joi președintele gigantului telecom chinez, Liang Hua, potrivit Business Insider. Liang Hua a precizat… Mai mult

Stiri

Radu Ioanid a fost acreditat ambasador al României în Israel

Victor Bratu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea istoricului Radu Ioanid, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Israel. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele… Mai mult

Stiri

Apel al 50 de foști miniștri de Externe din UE: Europa să respingă planul de pace propus de Donald Trump pentru Orientul Apropiat

Iulian Soare

Un număr de 50 de foşti miniştri de externe sau înalți funcționari din diplomația statelor europene au lansat un apel public către liderii UE, cărora… Mai mult

Stiri

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Explicația specialiștilor

Alexandra Pele

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat o emisiune de certificate de trezorerie, în valoare de 150 de milioane… Mai mult

Europa

Microsoft anunță că nu-și va atinge țintele financiare din cauza epidemiei din China

Adrian N Ionescu

Microsoft se aşteaptă să nu-şi atingă ţinta de venituri pe segmentul de calculatoare personale, ca urmare a efectelor negative ale epidemiei coronavirus (COVID19) din China.… Mai mult