joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 mai, 2021

DNA a anunţat vineri că a dispuse măsuri preventive faţă de 17 persoane în dosarul care vizează alocarea frauduloasă a 45 de locuinţe de stat, aflate în zona centrală a Capitalei. Fiecare persoană implicată avea un rol bine determinat în operaţiune. Cei interesaţi ofereau mită cuprinsă între 3.000 şi 210.000 de euro, în funcţie de numărul locuinţelor vizate.

Comunicatul DNA precizează numele a doar 3 persoane împotriva cărora a fost declanșată urmărirea penală:

  • Belivacă Victoria și Vraicu Alexandrina, angajate în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită,
  • Dima Ludmila, notar public, pentru săvârşirea unor infracţiuni de cumpărare de influenţă (săvârşite în forma autoratului şi a complicităţii).

Măsurile anunțate de DNA:

  • reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 şi 21 mai 2021, a unui număr de opt inculpaţi, persoane fizice, în sarcina cărora s-au reţinut mai multe infracţiuni de: constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, dare de mită, fals (comise în forma autoratului şi a complicităţii)
  • controlul judiciar faţă de 9 inculpaţi în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de cumpărare de influenţă.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Potrivit comunicatului DNA:

”În perioada 2018 – 2020, cinci inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional la care ulterior ar fi aderat şi alte persoane şi care avea ca unic scop obţinerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moştenitori, aflate pe raza municipiului Bucureşti şi care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului”, a transmis DNA.

Procurorii precizează că inculpaţii ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a Primăriei municipiului Bucureşti sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuinţă, în numele AFI (Administraţia Fondului Imobiliar) şi al unui notar public.


”Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuinţe, de la care inculpaţii ar fi pretins şi primit, în funcţie de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro şi 210.000 euro (pentru mai multe contracte). În cadrul acestui grup, fiecare membru avea un rol bine stabilit, spre exemplu unul dintre inculpaţi trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să ţină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceştia să depună şi să ridice documente la/de la diverse instituţii, să încaseze de la aceştia sumele de bani pretinse şi să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa”, a mai precizat DNA.

Una dintre beneficiarele acestui mod de operare ar fi şi suspecta Dima Ludmila care ar fi dobândit pentru sine şi pentru altul, contra unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro, un număr de 6 locuinţe.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”O parte din informaţiile referitoare la diverse imobile şi persoane, precum şi cheile de acces în imobile le-ar fi fost oferite membrilor grupului, contra unor sume de bani modice, de către suspectele Belivacă Victoria şi Vraicu Alexandrina Laurenţia, în calitate de funcţionari în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL)”, a mai transmis DNA.

Şapte dintre inculpaţii reţinuţi urmează să fie prezentaţi, vineri, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: