Norvegia a ajuns la un acord cu şapte proprietari privaţi pentru a prelua, începând cu anul acesta, cea mai mare parte a reţelei de gazoducte a ţării, a anunţat marţi Ministerul Energiei. Valoarea tranzacției este de 1,64 de miliarde de dolari. Doi dintre proprietari au refuzat oferta guvernului.
În 2023, autorităţile de la Oslo au informat că intenţionează să naţionalizeze cea mai mare parte a vastei sale reţele de gazoducte, o mare fabrică de procesare şi alte infrastructuri, în 2028, când urmau să expire concesiunile existente, scrie Reuters.
Cei șapte proprietari au fost invitați la negocieri și, în cele din urmă, ei au acceptat să primească din partea statului 18,1 miliarde de coroane norvegiene (1,64 miliarde de dolari) pentru activele lor.
Reţeaua de gazoducte a ţării, cu o lungime de aproximativ 9.000 km, cuprinde inclusiv rutele majore submarine către Germania, Marea Britanie, Franța și Belgia.
Guvernul a convenit cu Shell, CapeOmega, ConocoPhilipps , Equinor, Hav Energy, Orlen și Silex să preia acțiunile acestora, în timp ce North Sea Infrastructure (NSI) și M Vest Energy, care dețin participații la Nyhamna și, respectiv, Polarled, nu au fost de acord cu vânzarea și își mențin participațiile.
„Nu este vorba despre probleme de securitate națională” – oficial guvernamental
Tranzacția sprijină obiectivul guvernului de a menține tarifele la gazoducte scăzute pentru companiile exportatoare de gaze naturale, facilitând astfel producția profitabilă pe termen lung, a explicat ministerul.
În timp ce şapte companii au ajuns la un acord cu Guvernul, două grupuri au respins oferta.
Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze al Europei, depăşind Rusia, ale cărei livrări s-au redus semnificativ după invadarea Ucrainei şi problemele de la conductele Nord Stream.
Guvernul a declarat că războiul din Ucraina nu a influențat decizia. „Nu este vorba despre probleme de securitate națională”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei.
Guvernul de centru-stânga al țării nordice consideră rețeaua de conducte ce se întinde pe o lungime de aproximativ 9 000 km de-a drept un bun de interes național.
(Citește și: Norvegia și-a trimis armata să păzească sondele de gaz și de petrol, după exploziile de la Nord Stream)
****