După ce președintele Iohannis a trimis, vineri, la CCR o lege adoptată în Parlament care impunea guvernului să deschidă tratative diplomatice pentru deschiderea unui nou punct de frontieră între România și Ungaria, ministrul de Externe al Ungariei reacționează cu un atac la adresa președintelui Iohannis.
MAE român intervine la rândul său cu o reacție față de poziția aparent inexplicabilă a șefului diplomației ungare.
Episodul apare la 2 săptămâni de calm în relațiile româno-ungare, după ce miniștrii de Externe ai celor state s-au întâlnit pentru a pune capăt schimbului acid de replici care a urmat episodului ”PSD vinde Ardealul ungurilor”. Și după ce premierul Ludovic Orban a acuzat, la începutul săptămânii, că Budapesta îngreunează tranzitul românilor prin Ungaria.
Reacție oficială a diplomației române
”MAE respinge ca inacceptabil și lipsit de respect limbajul demnitarului ungar cu privire la șeful statului român. Decizia Președintelui României de a transmite, conform competențelor sale, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune și nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorității maghiare din România.
Această decizie este, de fapt, fundamentată pe necesitatea respectării dispozițiilor constituționale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislației române, inițiativa declanșării negocierilor pentru încheierea unui acord internațional aparține exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege”, arată comunicatul MAE emis vineri.
Comunicatul apare după o postare pe pagina de Facebook a ministrului de Externe Peter Szijjarto.
Reacție nervoasă, pe Facebook, a șefului diplomației ungare
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a scris vineri, pe Facebook, că președintele Iohannis ”implică încontinuu Ungaria și guvernul ungar în campania electorala din România”. Reacția a apărut la scurt timp după ce Administrația Prezidențială a anunțat că șeful statului a atacat la CCR Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei
„Din păcate Președintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar. Implică încontinuu Ungaria si guvernul ungar în campania electorala din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intenționat relației ungaro-romane si nu se sfiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români. Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respectiv înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Veto-ul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a apropierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc”, a scris Peter Szijjarto.
Ce a provocat reacția ministrului ungar de Externe
Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).
Legea, inițiată de mai mulți parlamentari PSD și unul de la minorități, a fost trimisă președintelui la promulgare în 2 iunie 2020.
În sesizarea către CCR, Klaus Iohannis arată, între altele, că Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-și manifesta voința cu privire la o anumită problemă de politică externă.
„Guvernul este obligat să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării/inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat”, arată sesizarea președintelui Iohannis.