miercuri

17 aprilie, 2024

16 februarie, 2015

rusia sanctiuniNoile sancţiuni ale UE au intrat luni în vigoare, aşa cum fusese stabilit la ultima reuniune a şefilor diplomaţiilor statelor europene: numele a 19 persoane şi 9 noi entităţi au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE.

În afară de „aşa-numiţii” miniştri ai aşa-numitelor republici Lugansk şi Doneţk – miniştrii ai apărării, justiţiei, bugetului, comunicaţiilor, şi ai procurorilor generali din autodeclaratele republici, lista mai cuprinde numele a 5 cetăţeni ruşi.

Sunt oficiali de rang înalt în Ministerul Apărării de la Moscova:


Anatoli Antonov – Minstru adjunct al Apărării și, în această calitate, implicat în sprijinirea desfășurării de trupe rusești în Ucraina. Potrivit actualei structuri a Ministerului Apărării din Rusia, în această calitate, participă la elaborarea și punerea în aplicare a politicii Guvernului Rusiei. Aceste politici amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Arkadi Bakin – Prim-adjunct al Ministrului Apărării și, în această calitate, implicat în sprijinirea desfășurării de trupe rusești în Ucraina.

Andrei Kartapolov – Director al Departamentului de Operații Principale și șef adjunct al Statului-Major al forțelor armate ale Federației Ruse. În ambele calități, este implicat în mod activ în elaborarea și punerea în aplicare a campaniei militare a forțelor rusești în Ucraina.

Iosif Kobzon – Membru al Dumei de Stat. A vizitat așa-numita Republică Populară Donețk și, în cursul vizitei sale, a făcut declarații în sprijinul separatiștilor. De asemenea, a fost numit consul onorific al așa-numitei „Republici Populare Donețk” în Federația Rusă.


În 20 martie 2014, a votat în favoarea proiectului de Lege constituțională federală „privind acceptarea în Federația Rusă a Republicii Crimeea și formarea în cadrul Federației Ruse a unor noi entități federale – Republica Crimeea și Orașul cu statut federal Sevastopol”.
Valeri Raşkin – Prim-vicepreședinte al Comitetului Dumei de Stat privind chestiunile legate de etnie.

Este fondatorul mișcării civile „Krassnaya Moskva – Ajutor pentru Frontul Roșu Patriotic al Moscovei” care a organizat demonstrații publice în sprijinul separatiștilor, sprijinind astfel politici care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

În privinţa entităţilor, în afara brigăzilor, batalioanelor, miliţiilor şi regimentelor separatiştilor, interdicţii în UE are şi Mişcarea publică Novorossyia. Aceasta a fost înființată în noiembrie 2014 în Rusia și este condusă de ofițerul rus Igor Strelkov (identificat drept membru al personalului Direcției principale de informații a Statului-Major al forțelor armate ale Federației Ruse (GRU).

Potrivit obiectivelor declarate ale mișcării, aceasta urmărește oferirea unei asistențe complete și eficace „Novorossiya”, inclusiv prin ajutarea milițiilor care luptă în estul Ucrainei, sprijinind astfel politici care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Igor Strelkov este el însuşi pe lista neagră a Uniunii Europene.

În urma acestui nou val, nu mai puţin de 37 de entităţi din regiunile separatiste, Crimeea şi Rusia se află pe lista neagră şi 151 de persoane. prezenţa lor pe acea listă presupune îngheţarea activelor pe care le au în Europa, dar şi interdicţia de a călători în statele UE.

Mulţi dintre ei se regăsesc şi pe lista SUA, ceea ce înseamnă că aceleaşi condiţii li se aplică şi peste Atlantic.

(Descărcaţi aici lista cu noile persoane şi entităţi supuse sancţiunilor UE.)

Încetarea focului în estul Ucrainei rezistă, dar armistiţiul este fragil

Luptele din estul Ucrainei s-au diminuat considerabil însă nu au încetat ca urmare a intrării în vigoare a acordului de pace, admit ambele părţi în conflict.

Ambele tabere afirmă că armistiţiul intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică “este respectat în linii mari”, fapt recunoscut şi de OSCE, care reclamă suplimentar că separatiştii refuză accesul resprezentanţilor săi în zona Debaltseve.

Oraşul Debaltseve- important nod rutier- a fost obiectul unor încleştări furibunde în ultimele săptămâni, iar luptele care continuă aici par să fie, potrivit BBC, principalul obstacol în calea armistiţiului decis săptămâna trecută, la Minsk.

Analiştii consultaţi de BBC afirmă că şi precedentul acord de pace a părut iniţial să fie respectat şi că următoarele 48 de ore sunt critice pentru succesul implementării acestei iniţiative.

Pe de altă parte, două convoaie cu “ajutoare umanitare” de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi se îndreptau, duminică dimineaţa, către regiunile separatiste, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de portalul Sputnik.

Potrivit părţii ruse, fiecare coloană livrează aproximativ 900 de tone de ajutoare, constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: