28 aprilie, 2014

Secretarul de stat John Kerry discuta cu omologii europeni sancţiunile împotriva Rusiei. FOTO: Departamentul de Stat

SUA, UE şi Canada au anunţat luni impunerea de noi sancţiuni Rusiei. SUA au stabilit să adauge pe lista cu sancţiuni 7 oficiali şi 17 companii din Rusia, iar Uniunea Europeană a optat pentru 15 nume. Canada, la rândul său, a pus două banci şi nouă persoane pe lista neagră.

Numele alese de europeni şi de canadieni vor fi cunoscute cel mai devreme luni seara, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Pe de altă parte, cele de pe lista Statelor Unite au fost făcute publice imediat. Iată care sunt companiile vizate:

  • InvestCapitalBank şi SMP Bank – două bănci deţinute de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, aflaţi deja pe lista neagră, din 20 martie. Prima dintre ele, a fost ondată în 1993, în regiunea Volga. SMP a spus în martie că simte impactul sancţiunilor americane, în urma retragerilor de 9 miliarde de ruble de cptre depondenţi în zilele imediat următoare impunerii sancţiunilor.
  • STG, un holding de companii controlat de Ghenadi Timcenko, aflat pe lista neagră deja. Stroytransgaz intenţionează să contruiescă partea europeană a gazoductului South Stream, al cărui scop este de a trasporta gaz spre Europa occidentală evitând Ucraina.
  • Stroytrasngaz Holding, Stroytransgaz LLC, Stroytransgaz OJSC (cunoscut ca OAO Stroytransgaz) şi Stroytransgaz-M sunt parte a grupului STG şi sunt şi ele pe lista de sancţiuni.
  • Stroygazmontazh (SGM Group) este o altă companie de construcţie de gazoducte, controlată de Arkadi Rotenberg. Acesta a creat SGM Group în 2008, după ce a cumpărat mai mulţi contractori ai Gazprom.
  • Volga Group este controlată de Ghenadi Timcenko. Deţine active în domeniul minier şi al energiei, dar şi în transporturi, logistică, bunuri de consum şu imobiliare. Deţine 23% din producătorul numărul doi de gaz în Rusia, Novatek.
  • Transoil este o companie feroviară specializată în transportul petrolului şi al produselor petroliere. Este controlata de Volga Group şi de Ghenadi Timcenko. Printre clienţii companiei sunt Rosneft, Surgutneftegaz, Gazprom Neft şi Novatek.
  • Aquanika (Russkoye Vremya LLC) este o companie de ape minerale şi sucuri controlată de Volga Group şi Ghenadi Timcenko.
  • Sakhatrans LLC este o companie de transport specializata in constructia de terminale pentru carbune si minereu de fier, controlata de Volga Group si Timcenko.
  • Avia Group LLC este o companie care oferă servicii de întreţinere a aeronavelor şi organizare a serviciilor de suport pentru zboruri, controlata de Volga Group.
  • Avia Group Nord LLC ofera servicii de management pentru aeroportul internaţional Pulkovo din Sankt Petersburg şi este controlată de Volga Group.
  • Stroytransgaz Holding este o companie de constructii controlata de Volga Group si Timcenko.
  • Stroytransgaz Group este un grup de companii specializate in diferite domenii ale industriei constructiilor, controlata  de Volga Group si Timcenko.
  • Stroytransgaz OJSC este o companie specializata in constructia infrastructurii de electricitate, controlata de Stroytransgaz Group, Volga Group si Timcenko.
  • Stroytransgaz-M LLC este o societate de constructii industriale axata pe petrol, gaze, petrochimie detinuta de Stroytransgaz Group, Volga Group si Timcenko.
  • Stroytransgaz LLC este o companie de constructii infrastructuri controlata de Stroytransgaz Group, Volga Group si Timcenko.
  • The Limited Liability Company Investment Company Abros este un fond de investiţii detinut sau controlat de Bank Rossiya, supusă sanctiunilor americane în 20 martie. Bank Rossiya este detinuta sau controlata de Iuri Kovalciuk.
  • CJSC Zest a fost inclusa pe lista sanctiunilor deoarece este detinuţă sau controlată de Bank Rossiya, la fel ca şi JSB Sobinbank.

În ceea ce priveşte persoanele adăugate listei negre, de această dată pe ea se află proeminentul preşedinte al companiei Rosneft, dar lipseşte Alexei Miller, CEO al Gazprom.

Oleg Belavencev – membru al Consiliului de Securitate rus, trimisul special al preşedintelui Vladimir Putin în Crimeea

Serghei Cemezov – directorul general al Rostec, compania de stat însărcinată cu dezvoltarea, producţia şi exportul de produse high-tech pentru sectorul civil şi al apărării.

Dmitri Kozak – vicepremierul Rusiei, un aliat apropiat al liderului de la Kremlin, care a lucrat alături de Vladimir Putin în administraţia oraşului Sankt Petersburg în anii ’90. A devenit ulterior o figură-cheie a echipei prezidenţiale a lui Vladimir Putin.


Evgeni Alexeievici Murov – general de armată, director al Serviciului Federal de Protecţie al federaţiei ruse. Fost coleg în KGB cu preşedintele rus, a fost numit încă de la începutul primului mandat de preşedinte al lui Vladimir Putin şef al serviciilor de securitate.

Alexei Konstantinovici Puşkov – preşedintele comisiei de afaceri internaţionale din Duma de Stat

Igor Secin – preşedintele Consiliului de Administraţie al Rosneft, compania petrolieră de stat rusă

Viaceslav Volodin – prim adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale. Este unul dintre sfătuitorii preşedintelui Putin, care l-a încurajat să ocupe Crimeea, susţine Casa Albă.

UE pregăteşte şi ea o listă extinsă

Ambasadorii statelor UE s-au întrunit luni pentru a decide noile sancţiuni noile nume ce vor fi adăugate pe lista neagră a oamenilor de afaceri şi oficialilor ruşi cărora li se impun restricţii de călătorie şi li se îngheaţă averile deţinute în străinătate. Potrivit unor surse, este vorba despre 15 nume.

Ele însă vor fi cunoscute marţi, când vor fi publicate în Jurnalul oficial al UE. Diplomaţie europeni au spus însă că pe listă nu se va regăsi şi numele preşedintelui Rosneft, Igor Secin, care apare în lista Statelor Unite.

Presa internaţională a vorbit despre dificultatea de a lua această decizie, având în vedere poziţiile diferite ale statelor europene. Publicaţia americană Business Insider arată cum se plasează statele UE în această dezbatere, România fiind în tabăra statelor indecise (vezi foto).

FOTO: Business Insider(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

Anunţurile UE şi al Canadei au fost făcute în aceeaşi zi cu cel al Washingtonului, însă SUA au fost mult mai agresive în sancţiuni decât cele 28 de state membre ale UE, care depind mare parte din ele de gazul natural rusesc.

Replica Rusiei – sfidătoare şi ameninţătoare

Rusia s-a arătat „dezgustată” de noile sancţiuni. Viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov a spus că Rusia va răspunde cu mişcări care vor avea „un efect dureros asupra Washingtonului”.

Nu a dat detalii, însă a spus că există foarte multe opţiuni. Sancţiunile Washingtonului nu fac decât să escaladeze situaţia, a mai spus oficialul rus.

„Suntem dezgustaţi de declaraţia secretarului de presă de la Casa Albă. Fiecare cuvânt pe care l-a folosit confirmă că SUA au pierdut simţul realităţii şi duc lucrurile spre o escaladare a situaţiei”, a spus acesta.

Pe de altă parte, reacţia unora dintre cei vizaţi, cel puţin reacţia publică, este una de sfidare şi plină de sarcasm, cum este cazul preşedintelui Rosneft.

Igor Secin a spus că a fi pedepsit pentru politica prietenului său Vladimir putin în Ucraina este „o apreciere a eficienţei noastre”. Iar compania pe care o conduce va lucra cu partenerii internaţionali la fel ca şi până acum. Acţiunile Rosneft au pierdut 1,7% pe bursă, dar asta nu pare să îngrijoreze traderii.

„Nu va mai putea să meargă să bea un pahar cu omologii săi din companiile energetice americane. Altfel, afacerile vor fi ca şi până acum”, a spus unul dintre traderi, citat de The Guardian. Şancţiunile şi interdicţia de a călători în occident nu vor face decât să accelereze negocierile cu China, a adăugat acesta. „Va schimba whisley-ul cu berea Tsingtao”, rezumă plastic situaţia.

BP, compania britanică aflată în frunte lobby-ului corporatist european împotriva unor noi sancţiuni impuse Rusiei, a avut imediat o reacţie, la rândul său: a anunţat că intenţionează să îşi continue afacerile în Rusia, unde deţine 19,75% din acţiunile Rosneft. „Intenţionăm să rămânem un investitor de succes, pe termen lung, în Rusia”, se arată într-un comunicat al companiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: