marți

18 iunie, 2024

15 septembrie, 2013

Protestele de la Timisoara (Foto: pressalert.ro)

Proteste masive împotriva proiectului minier de la Roșia Montană au izbucnit și duminica aceasta, când în București au ieșit în stradă circa 10.000 de manifestanți, iar în Cluj-Napoca, aproximativ 4.000. Premierul Victor Ponta a afirmat că vrea să discute cu protestatarii, dar nu ”s-au manifestat niște lideri”, el urmând, în schimb, să vorbească cu unul dintre foștii săi consilieri, Remus Cernea, opozant declarat al exploatării aurifere.

La București, mii de manifestanți au plecat în marș de la Universitate spre zona Tineretului, în jurul orei 22.00 numărul lor ajungând la aproximativ 10.000. Printre pancartele afișate de manifestanți era și o aluzie la declarațiile mai vechi ale europarlamentarului Daciana Sîrbu, soția premierului Victor Ponta. Ea se opunea deschiderii proiectului cu cianură, susținând că se va lega cu lanțuri de instalațiile de exploatare. ”Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, au scris, ironic, duminică, protestatarii din București.

La Cluj-Napoca, circa 4.000 de oameni au ieșit în stradă împotriva păroiectului minier, potrivit publicației clujene CityNews.ro. Protestul a căpătat o opțiune pronunțată anti-sistem. ”Toate partidele politice sunt aceeași mizerie”, scria pe una dintre pancartele manifestanților clujeni.


Proteste față de proiectul minier au fost duminică și în alte localități, printre care Timișoara (1.000 de manifestanți, conform pressalert.ro), Iași (sute de manifestanți, conform Bună Ziua, Iași”, Alba Iulia, reședința județului Alba, de care aparține localitatea Roșia Montană (circa 100 de protestatari, conform Alba24.ro).

Premierul Ponta vrea să discute cu protestatarii. Va vorbi cu fostul lui consilier, Remus Cernea

Premierul Victor Ponta a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că vrea să discute cu protestatarii față de proiectul minier, însă ”nu s-au manifestat niște lideri”.

El a fost întrebat dacă va discuta cu protestatarii. ”Categoric, da şi cred că asta e soluţia. Nu ştiu exact, pentru că nu s-au manifestat nişte lideri care să-i reprezinte pe cei din Piaţa Universităţii, însă eu am vorbit de multe ori şi am participat la dezbateri legate de Roşia Montană. Da, cred că trebuie ascultaţi”, a răspuns prim-ministrul.

În schimb, Victor Ponta a declarat că-i va contacta pe Nicușor Dan, șeful organizașiei ”Salvați Bucureștiul”, precum și pe deputatul Remus Cernea, care au luat poziții publice împotriva proiectului miniser cu cianuri.


Cernea a fost consilierul lui Victor Ponta, la Guvern. Ulerior, el a ajuns deputat de Constanța, din partea PSD, însă a părăsit partidul, în urma unor declarații care l-au iritat pe liderul social-democrat din Constanța Radu Mazăre. În prezent, Cernea este deputat independent și lider al Partidului Verde.

Prim-ministrul a susținut că mai democratică decât manifestațiile de stradă este dezbaterea din Parlament privind proiectul legislativ al Guvernului care prevede demararea exploatării miniere din 2016.

”Cred că locul ideal într-o democraţie nu e nici în mină închis, nici pe stradă, ci este într-un for de dezbateri. Şi Parlamentul României, aşa cum îl ceartă toată lumea, e cel care reprezintă până la urmă toate opţiunile politice”, a argumentat președintele PSD.

Prim-ministrul a fost duminică la Roșia Montană, unde 33 de mineri au coborât într-o galerie în semn de protest față de blocarea proiectului minier.

Minerii, care cereau demararea proiectului de la Roșia Montană, au ieșit la suprafață, după o discuție cu Victor Ponta.

Premierul i-a convins să renunțe la protestul din subteran spunându-le că o comisie parlamentară specială privind analizarea proiectului minier va veni la Roșia Montană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: