Japonia își va dezvolta capacitatea de apărare cu noi rachete capabile să lovească nave de război la distanţe mai mari în jurul arhipelagului său sud-vestic Okinawa, inclusiv în apropierea insulelor disputate cu China în Marea Chinei de Est.
Îngrijorările au sporit tot mai mult în Japonia din cauza operațiunilor chineze din Marea Chinei de Est, care au inclus incursiuni în apele din jurul arhipelagului Senkaku/Diaoyu.
Cele două insule nelocuite sunt controlate de Japonia dar sunt revendicate de China și Taiwan. Insulele Okinawa sunt parte ale unui lanț care se întinde spre Filipine și constituie o barieră în fața expansiunii chineze.
„Condițiile de securitate din jurul insulelor noastre sud-vestice au devenit dure. Trebuie să răspundem într-un mod adecvat”, a afirmat ministrul nipon al Apărării, Nobuo Kishi, citat de Reuters.
Rachetele vor permite Japoniei să-şi extindă strategia zonei de împiedicare a accesului (A2AD, anti-access area denial), menită să oprească forţele ostile să opereze liber în apele din apropierea teritoriului său.
(Citiți și: „CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia”)
Noile rachete vor fi montate pe camioane cu o rază de acțiune de 200 de kilometri.
Totodată, două noi vase de război vor fi dotate cu mai radare Aegis mai puternice pentru a preîntîmpina ameninţările nord-coreene cu rachete balistice. Desfășurarea noilor radare Aegis pe nave va costa de două ori mai mult și va dura cu trei ani mai mult decât în varianta amplasării la sol, anulată în luna iulie. Aceasta era estimată la 2 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Apărarea față de China și Coreea de Nord
Este cea dintâi decizie majoră de politică de apărare a premierului Yoshihide Suga. Japonia dezvoltă rachete care ar putea lovi amplasamentele de rachete din Coreea de Nord și analizează oportunitatea dotării cu rachete de croazieră care ar putea atinge ținte de pe teritoriul chinez.
Tot vineri, Ministerul japonez al Apărării a informat că Lockheed Martin, care produce avionul de luptă F-35, va ajuta Japonia să construiască un nou avion invizibil, care să devină operaţional până la mijlocul anilor 2030, astfel încât Japonia să ţină pasul cu progresele tehnologice ale Chinei.
Lockheed se va asocia în acest proiect cu Mitsubishi Heavy Industries (MHI), refăcându-se astfel un parteneriat care a dezvoltat cel mai recent avion de luptă al Japoniei, F-2, în urmă cu trei decenii.
„Pentru a asigura interoperabilitatea cu Statele Unite, vom începe acest proiect comun anul viitor’, a precizat ministerul.
Noul avion de luptă japonez, denumit F-3 sau F-X, va înlocui aparatele F-2, și ar putea costa circa 40 miliarde de dolari. Lockheed Martin propusese o versiune hibridă între avioanele F-35 și F22, dar Japonia a preferat un proiect propriu, dezvoltat cu sprijin american.