marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2020

Guvernul schimbă strategia și lasă comitetelor de urgență județene decizia unor măsuri specifice de combatere a răspândirii noului coronavirus, măsuri aplicate pe zone cu probleme și prin care să se evite carantinarea localităților sau a județelor.

Masca, spune premierul Orban, va deveni obligatorie în spațiu deschis aglomerat, precum piețe și târguri, faleze, iar programul teraselor va fi redus.

Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate”, a declarat Ludovic Orban.

Decizia de impunere a măștii în anumite permietre va fi luată la nivel local:

„Deja există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul Comitetului Național de Suport Tehnico Științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm la comitetele județene pentru situații de urgență să decidă.

Știm foarte clar că există anumite tipuri de activități. De exemplu pe faleză, în Galați sau Brăila, e o asemenea aglomerație, interacțiunea e foarte apropiată și singura soluție pentru reducerea riscului este purtarea măștii.

De asemenea, în piețe, târguri sau în locuri unde se așteaptă mulți oameni. Măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomerație și numai pentru anumite tipuri de activități.

În București sunt anumite zone unde există aglomerație. Asta va analiza comitetul municipal”, a declarat premierul.

Argeș, primul județ unde masca devine obligatorie în toate spațiile publice, inclusiv în cele deschise

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeș a aprobat marți mai multe propuneri de combatere a Covid-19, măsuri cu ajutorul cărora epidemia ar putea fi controlată fără a se apela la carantinarea regională.


În Argeș există 12 localități unde s-a depășit incidența de 3 îmbolnăviri la 1.000 de locuitori, dincolo de care se poate trece la izolare, dacă se consideră că locuitorii nu respectă regulile de distanțare socială.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Măsurile au fost prezentate de prefectul județului, Emanuel Soare, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență:

  • toate evenimentele private se vor supune restricțiilor de program pentru terase: nuntă, botez, cununie, alte petreceri private vor fi permise până la ora 22.00 în timpul săptămânii și până la 23.00 în weekend
  • obligativitatea purtătii măștii de toate persoanele de peste cinci ani în toate spațiile închise sau deschise publice sau private unde sunt mai mult de două persoane, măsură ce se va aplica începând de miercuri
  • autobuzele și microbuzele nu vor pleca din stație dacă nu au mască toți pasagerii, iar oamenii nu vor avea voie să stea în picioare, ci doar pe scaune, pentru a se evita aglomerarea
  • operatorii economici ce nu respectă legislația în vigoare va fi amendați și obligat să închidă afacerea 14 zile

„Suntem pe un trend crescător în Argeș, dar am speranța că de acum încolo lucrurile se vor îmbunătăți. Nu considerăm în acest moment că izolarea și carantina sunt soluții eficiente pentru județul Argeș, de aceea am venit cu propuneri adaptate”, a declarat prefectul Emanuel Soare.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: