sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 septembrie, 2016

exporturi importuriStatele UE au la dispoziție, începând de joi, două baze de date care-i vor ajuta să combată mai eficient fraudele vamale. Autoritățile naționale și OLAF-ul vor putea accesa aceste sisteme IT pentru a afla traseul containerelor de pe navele maritime și pentru a obține informații cu privire la mărfurile care intră, ies sau tranzitează Uniunea.

Toate încărcăturile suspecte vor putea fi astfel urmărite și, iar eventuale încercări de fraudă vamală – precum declararea intenționat greșită a originii produselor, descrierea necorespunzătoare a bunurilor importate și subevaluarea acestor produse – vor fi depistate mai ușor.

Este vorba de două baze de date:

  • mesajele privind starea containerului (MSC), va conține date privind circulația containerelor (informațiilor vor fi furnizate direct de către operatorii de transport maritim, sub forma unor mesaje introduse în acest registru)
  • al doilea sistem IT este un director privind Importurile, Exporturile și Tranzitul, care va conține date despre bunurile care intră, ies sau tranzitează UE.

Noile măsuri sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2015/1525, care modifică Regulamentul (CE) nr. 515/97 al Consiliului privind asistența reciprocă între autoritățile administrative ale statelor membre și cooperarea dintre acestea și Comisie în vederea asigurării aplicării corespunzătoare a legislației din domeniile vamal și agricol.

Aceste date contribuie la o mai bună prevenire, cercetare și urmărire penală a operațiunilor care constituie sau par să constituie încălcări ale legislației vamale.

 

De asemenea, cu ajutorul lor, oficialii vamali, precum și Oficiul UE de luptă antifraudă OLAF vor putea verifica informațiile din ambele baze de date pentru a detecta modele potențiale de fraudă.


Va fi posibilă și o mai bună colectare a datoriilor vamale, deoarece accelerează investigațiile din domeniu, în condițiile prescripției de trei ani pentru recuperarea sumelor.

Fiecare stat membru prevede sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a furniza date sau pentru furnizarea de date incomplete sau falsificate. Aceste sancțiuni trebuie să fie efective, proporționale și cu efect de descurajare, precizează Regulamentul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: