luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 februarie, 2015

lideri minskO noapte albă la Minsk, unde Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au negociat o încetare a focului în Ucraina.
La Doneţk luptele au continuat chiar şi în timp ce liderii căutau o soluţie.

Întâlnirea a început miercuri la ora 19 şi, cu o pauză în care liderii au cinat, în jurul mizului nopţii, discuţiile au continua în mai multe formate: într-o primă fază doar cei trei preşedinţi şi cancelarul german, apoi şi cu experţii care au negociat, au rămas ulterior doar miniştrii de externe şi liderii, ca, în final, să fie din nou, o întâlnire în patru.

Imaginile de la reuniune vorbesc mai mult decât cuvintele: strângerea de mână dintre preşedinţii Putin şi Poroşenko a fost una ciudată, preşedintele Ucraine a avut o privire extrem de sobră şi parcă abia se putea uita la omologul, rus, în timp ce Vladimit Putin avea un zâmbet forţat.


strangere de manaLa poza de familie, niciunul nu zâmbea, poate cu excepţia preşedintelui Lukaşenko, iar camerele de filmare au surprins imaginea preşedintelui Putin care a rupt un creion în două.

În deplasarea spre cina de la miezul nopţii, se formaseră două grupuri evidente: cancelarul Merkel şi preşedinţii Hollande şi Poroşenko, urmaţi de preşedinţii Rusiei şi Belarus. Fotoreporterii au surprins o imagine care nu are nevoie de nicio explicaţie.

backstabbers

Informaţii puţine din interiorul negocierilor

Informaţiile au fost foarte puţine în timpul negocierilor. Jurnaliştii străini, peste 500 potrivit estimărilor oficialilor din Belarus, au aşteptat primele semne ale ajungerii la un acord. Însă, pe parcursul nopţii, au venit doar anunţuri de prelungire.


Miniştrul german de externe, Frank Walter Steinmeier a anunţat că îşi prelungeşte şederea la Minsk şi că îşi amână călătoria spre Brazilia.

Omologul rus a dat semnale că discuţiile decurg bine, în timp ce, în jurul orei 3, partea ucraineană anunţa că s-ar fi ajuns la soluţie pentru toate problemele, mai puţin asupra controlului graniţei ruso-ucrainene.

Şeful Administaţiei Prezidenţiale de la Kiev a postat ulterior pe Facebook că discuţiile vor mai dura 5-6 ore şi vorbea despre un „război al nervilor”.

de partea cealaltă, presa rusă citează şi ea surse apropiate negocierilor, iar leit motivul a fost „mai e nevoie de timp”, „există progrese, dar discuţiile nu sunt simple”.

Întreaga presă internaţională vorbeşte despre cele mai lungi negocieri pe care le-a avut vreodată Vladimir Putin şi, probabil, şi ceilalţi lideri.

Este anunţată semnarea unui document, în cursul dimineţii de joi.

(Citiţi aici despre mizele şi poziţiile părţilor implicate în negocieri: Speranța de pace de la Minsk / Punctele negociate. Părțile încearcă să intre în negocieri cu cât mai mult teritoriu sub control )

Lupte au continuat în estul Ucrainei

În timp ce liderii negociau o încetare a focului, luptele au continuat în estul Ucrainei. fiecare parte, separatişti şi forţele ucrainene, vor probabil că controleze cât mai mult teritoriu până la semnarea documentului.

În Lugansk, o bază militară rebelă a fost luată drept ţină de forţele ucrainene, scrie un blogger francez aflat la faţa locului, citat de BBC. Bimbardamente au avut loc şi în Doneţk, iar numărul victimelor de miercuri a ajuns la şase.
Separatiştii s-au apropiat de oraşul Delbaţevo, unde au bombardat forţele guvernamentale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: