vineri

26 aprilie, 2024

6 aprilie, 2019

Franţa a obţinut susţinerea Spaniei şi Belgiei împotriva unei noi amânări a datei la care Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană, chiar dacă la 12 aprilie nu se va fi ajuns la o variant a acordului acceptabilă pentru Londra, afirmă surse UE.

Premierul britanic Theresa May a cerut încă o amânare a Brexitului, până la 30 iunie, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, chiar dacă o cerere similar fusese respinsă de liderii Consiliului, potrivit The Guardian.

Donald Tusk ar fi favorabil amânării Brexit cu aproximativ un an, în cadrul unui mecanism denumit „extindere flexibilă” care ar permite Marii Britanii să se retragă din Blocul comunitar imediat după o eventuală aprobare şi ratificare a Acordului Brexit, respins până acum de Camera Comunelor.


Totuși, Franţa şi Austria au semnalat că nu sunt de acord cu amânarea, iar diplomația franceză a atras de partea intransigenței și Spania și Belgia, potrivit surselor The Guardian. Amânarea poate fi decisă doar în unanimitate de cele 27 de state membre UE.

„Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie. O altă prelungire a negocierilor ar necesita ca Marea Britanie să prezinte un plan clar şi credibil care să aibă susţinere politică. În absenţa unui astfel de plan, va trebui să acceptăm că Marea Britanie a optat pentru retragerea din UE în mod dezordonat”, a declarant Amélie de Montchalin, secretar de stat în cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, citată de cotidianul britanic.

Riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord este „alarmant de mare”, a afirmat miercuri Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, catalogând drept „absolut absurde” sugestiile că un astfel de scenariu poate fi gestionat.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat marţi că Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung „ostatic” în criza Brexit, somând Marea Britanie să propună o soluţie privind ieşirea ordonată din Uniunea Europeană până pe 10 aprilie.


„Prioritatea noastră este buna funcţionare a Uniunii Europene şi a pieţei unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie”, a declarat Emmanuel Macron în cursul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. „Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fără acord”, a atras atenţia Macron.

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: