miercuri

24 aprilie, 2024

28 decembrie, 2020

Bogdan Hossu, liderul cartel Alfa

Confederația cartel Alfa anunță declanșarea unei serii de proteste în perioada următoare, din cauza creșterii salariului minim cu 41 de lei net, sumă pe considerată de sindicate ca fiind insuficientă. Un prim protest va avea loc în fața Ministerului Muncii, marți, cu o zi înainte ca Hotărârea să fie aprobată în ședința Executivului din 30 decembrie.

Salariul minim pe economie va urca de la 1 ianuarie la 2.300 de lei brut, ceea ce înseamnă un net de 1.386 de lei.

Majorarea stabilită de guvernanți, de 40 de le net, „nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală”, explică într-un comunicat președintele cartel Alfa, Bogdan Hossu:


Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%.

În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert.

Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim.

În cadrul discuțiilor desfășurate până acum în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, majoritatea patronatelor a cerut o înghețare a salariului minim la valoarea actuală, de 2.230 lei, întrucât datele pe care se bazează negocierile sunt incerte, în contextul pandemiei de coronavirus.


Moratoriul ar însemna însă o scădere a puterii de cumpărare, întrucât nu s-ar acoperi inflația.

Sindicatele sunt nemulțumite și solicită aplicarea mecanismul de calcul utilizat anul trecut, care ar impune o creștere a salariului brut până la 2.400 de lei.

Dacă s-ar lua în considerare și noua prevedere legală privind utilizarea coșului minim de consum ca indicator de bază în stabilirea salariului minim, inclusă în propunerile sindicatelor, suma ar crește peste 2.400 de lei.

De majorarea salariului minim pe economie vor beneficia peste 20% din anagajați, majoritatea din economia reală – 1,38 milioane lucrători.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: