2 martie, 2022

Prețul european de referință pentru gazele naturale, TTF-ul olandez, a urcat miercuri la un maxim istoric de 194,715 euro pe megawatt oră (MWh), propulsat de războiul din Ucraina.

Creșterea de preț la gaze naturale apare după o perioadă de relaxare generată de creșterea livrărilor de gaz natural lichefiate (LNG) spre Europa.

Rusia este un important producător și exportator de gaze, acoperind în jur de 40% din importurile de energie europene.

De asemenea, prețul gazului din Marea Britanie cu livrare luna viitoare a ajuns la 463,83 pence pe termie (o unitate pentru cantități de căldură), foarte aproape de maximul istoric de 470,83 pence atins în decembrie anul trecut.

Gigantul rus Gazprom a rezervat pentru miercuri doar 20% din capacitatea de tranzit de gaze pentru livrările spre vest prin conducta Yamal-Europa, a anunțat agenția de presă Interfax.


Exporturile de gaze naturale ale Gazprom spre ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 32,6% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021, la 23,2 miliarde metri cubi.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus miercuri dimineață că țara sa este pregătită dacă Rusia va opri livrările de gaze.

Miercuri dimineață, și prețul petrolului Brent a trecut de 110 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014.

Relaxare temporară produsă de importurile LNG

În condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică, cererea extrem de ridicată din Europa a dus lunile trecute la creşterea record a exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (LNG).

Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creştere faţă de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv şi ale Administraţiei SUA pentru informaţii în domeniul energiei.

Gazprom se confruntă cu primele efecte ale sancțiunilor impuse de Occident Rusiei în contextul invaziei din Ucraina. Partenerul său austriac, grupul OMV, anunță că nu va mai continua discuțiile pentru achiziția unei participații la un câmp de gaze din Siberia, dar și că va revizui implicarea în conducta Nord Stream 2.


Totodată, surse Reuters au precizat că firma cu sediul în Elveția care a construit gazoductul dintre Rusia și Germania ia în considerare intrarea în insolvență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: