duminică

5 mai, 2024

10 mai, 2011

Nivel record al exporturilor germane, în martie. Exporturile germane au crescut, în luna martie, până la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în contextul creşterii globale a cererii pentru produsele şi serviciile nemţeşti. Exporturile au ajuns la o valoare de 98,3 miliarde de euro/lună, cu 7,3% mai mult decât în luna februarie. Şi importurile au atins un record, fiind cu 3,1% mai mari decât în luna precedentă, cu o valoare de 79,4 miliarde de euro. Este vorba despre cele mai mari cifre înregistrate de când se fac aceste statistici, în 1950. Germania este al doilea exportator ca mărime din lume; doar China exportă mai mult ca naţiunea germană, iar cifrele lunii anterioare au fost mult mai ridicate decât aşteptările pieţei. “Germania se află foarte aproape de un deceniu de aur”, spune analistul Christian Schulz de la Banca Berenberg. (BBC News)

Tot mai multe firme falimentare în Spania. După prăbuşirea sectorului imobiliar şi scăderea economică din timpul celei mai mari recesiuni trăite de Spania în istoria sa modenră, numeroase gospodării şi companii au cerut protecţie din partea creditorilo Potrivit cifrelor date publciităţii de Institutl Naţional de Statistică, numărul persoanelor şi al firmelor falimentare a crescut cu 5,9% în primul trimestru al anului, ajungând la 1.803, cea mai mare cifră atinsă de începutul acestor statistici, în 2005. Până acum, recordul se înregistrase în al doilea trimestru al anului 2009, când numărul falimentelor a fost de 1.762, într-o perioadă în care ţara se afla în plină recesiune. Potrivit cifrelor publicate de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), economia spaniolă pare să se întoarcă în perioadele ei negre. Indicatorul OECD, care măsoară activitatea economică a scăzut de la 103,23 de puncte în februarie la 103,13 puncte în martie. (El Pais)

SUA dă sfaturi economice Chinei. Secretarul american al trezoreriei, Tim Geithner, a cerut Chinei să se bazeze mai mult pe propriile cheltuieli şi mai puţin pe exporturi. “Provocarea este să se creeze un alt model de creştere economică, bazat mai mult pe cererea internă”, i-a sfătuit oficialul american pe omologiii săi chinezi. Comentariile au fost făcute în cadrul întâlnirii americano-chineze de la Washington. Oficiali americani şi mulţi economişti independenţi spun că Beijingul depinde prea mult de moneda sa ieftină pentru a-şi creşte exporturile şi economia în general. Ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming, consideră însă că temerile Occidentului referitoare la rata de schimb a monedei chineze sunt nefondate, pentru că, în ultimii trei ani, surplusul comercial al Chinei a scăzut continuu. Geithner a mai spus că China ar trebui să dezvolte o economie bazată mai mult pe piaţă şi un sistem financiar mai sofisticat. (BBC News)


Embargo european asupra comerţului cu arme către Siria. Această sancţiune face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri ce vor fi luate contra regimului la putere, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Europenii nu au reuşit însă să se pună de acord asupra penalizării liderului sirian, care supervizează represiunea şi violenţele asupra opoziţiei din ţară. În reuniunea pe această temă, ţările europene au rămas divizate, fiind impuse sancţiuni doar în cazul a 13 oficiali de top din aparatul preşedintelui, dar nu şi asupra preşedintelui însuşi şi a ministrului apărării. Sancţiunile se referă la interzicerea intrării în UE şi îngheţarea conturilor din ţările europene. Europa a fost împărţită între nord şi sud, ţările mediteraneene, în frunte cu Franţa, spunând că trebuie păstrat un dialog cu Assad, în timp ce Germania, Olanda şi Suedia au cerut punerea liderului sirian pe lista neagră. Cirpu, susţinută de Grecia, s-a opus sancţionării lui Assad, fiind sprijinită de Italia şi Spania. Şi Estonia, care se teme pentru viaţa cicliştilor estonieni răpiţi în Liban şi aflaţi acum în Siria, a votat pntru o abordare mai prudentă în acest caz. (The Guardian)

Sarkozy: Banii confiscaţi de la traficanţi să fie folosiţi împotriva lor. Nicolas Sarkozy a propus, luni, crearea unui fond internaţional de luptă contra traficului de droguri sub controlul ONU. Preşedintele francez a făcut această propunere în deschiderea unei reuniuni lărgite a ţărilor din grupul G8 pe tema traficului de droguri. “De ce să nu utilizăm toţi banii din averile traficanţilor de droguri pentru a crea un fond internaţional, sub controlul Naţiunilor Unite, contra drogurilor şi criminalităţii?”, i-a întrebat liderul francez pe ambasadorii a 21 de state participante la summit. “Aceste fonduri vor avea un singur scop: să susţină capacitatea ţărilor mai vulnerabile şi mai afectate, în lupta lor cu traficul de droguri. Competenţa incontestabilă a ONU de a gestiona un astfel de fond ar fi o garanţie a eficienţei şi calităţii managementului său”, a mai spus Sarkozy. (Le Monde)

Obama susţine că a redus imigraţia ilegală. Potrivit presei americane, preşedintele Barack Obama se va afla azi la graniţa Mexicului cu SUA şi va susţine că a reuşit ceva ce n-au reuşit predecesorii săi: să adopte o atitudine dură în lupta cu imigraţia ilegală. Republicanii îl acuză pe Obama că a luat măsuri extreme contra imigranţilor, precum deportările, dar nu a reuşit să creeze o cale prin care să fie acordată cetăţenia americană milioanelor de imigranţi ilegali din SUA. În discursul pe care-l va rosti în El Paso, Obama va sublinia că vrea să facă mai mult în acest sens, transformând dezbaterea politică în acţiuni concrete, chiar cu opoziţia conservatorilor care cer politici antiimigraţie mai dure. Discursul se va concentra mai mult pe securitatea la graniţe – sute de milioane de dolari fiind cheltuite de la începutul mandatului său pentru construirea unor garduri electronice, pentru supraveghere aeriană şi pentru dublarea numărului patrulelor, din 2004 până acum. Astfel, numărul imigranţilor ilegali a scăzut, iar rata criminalităţii din în comunităţile din Texas şi California s-a redus. (Washington Post)

Compensaţii guvernamentale pentru victimele accidentului nuclear din Japonia. Compania japoneză Tepco cere ajutor guvernamental pentru a plăti compensaţiile datorate victimelor dezastrului nuclear de la Fukushima. Preşedintele Tepco, Masataka Shimizu, va avea o întâlnire, azi, cu ministrul Economiei, Banri Kaieda. Centrala nucleară de la Fukshima a fost grav avariată după cutremurul şi tsunamiul din luna martie. Sumele cerute ca şi compensaţii nu sunt publice încă, dar analiştii cred că este vorba de peste 100 de miliarde de dolari. Guvernul condus de premierul Naoto Kan este presat acum să revizuiască politica energetică a Japoniei, care este în foarte mare măsură dependentă de puterea sa nucleară. Ministrul de finanţe, Yoshihiko Noda, a sugerat, marţi, că guvernul va sprijini firma Tepco. “În principiu, Tepco este responsabilă pentru acordarea daunelor, dar guvernul se va asigura că cei afectaţi pot primi compensaţiile băneşti”, a spus primul ministru. (BBC News)


Tineri musulmani din Europa, recrutaţi de teroriştii islamişti. Osama Bin Laden e mort, dar Al Qaeda trăieşte în Germania. În fiecare lună,  cinci islamişti, în medie, părăsesc ţara pentru a pleca în taberele teroriste de antrenament, la graniţa afgano-pakistaneză. Arestările recente din Dusseldorf demonstrează cât de periculos a devenit terorismul crescut pe teritoriul naţional, scrie presa germană. S-au schimbat multe lucruri în terorismul din Germania, în ultimii 10 ani, de la atacurile din 11 septemrnie, dar unul a rămas constant. Ca şi atentatorii de atunci, majoritatea militanilor jihadişti din Germania sunt antrenaţi în tabere conduse de Al Qaeda sau grupările afiliate. În aceste tabere, viitorii terorişti sunt instruiţi în tehnici paramilitare teroriste şi primesc ordine pentru organizarea unor atentate în Europa. Taberele de antrenament se află în regiunea Hindu Kush, între Afganistan şi nordul Pakistanului, doar că acum sunt puţin mai la sud decât înainte, la graniţa dintre cele două ţări. Invazia occidentală a Afganistanului nu a schimbat acesta fapt, nici atacurile avioanelor americane fără pilot, nici ofensiva militară. Chiar dacă Bin Laden e mort, recrutarea viitorilor terorişti continuă. (Der Spiegel)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: