Liderul Ukip, Nigel Farage (foto), a reuşit, după săptămâni de negocieri, să atragă de partea sa numărul suficient de deputaţi europeni, din 7 ţări membre, pentru a-şi constitui un grup politic: Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD).
Pe lângă asocierea cu deputaţii italieni ai partidului Mişcarea Cinci Stele, Nigel Farage se poate baza şi pe eurodeputaţi din Lituania, Franţa, Cehia, Letonia şi Suedia. Sunt astfel 48 de membri din 7 state ale UE. Pentru crearea unui grup politic este nevoie de 25 de eurodeputaţi, din 7 ţări membre.
În perioada anterioară a existat o competiţie între Nigel Farage şi Marine Le Pen în atragerea neafiliaţilor şi membrilor partidelor politice extremiste, populiste şi eurosceptice, care au câştigat mandate în PE.
Până acum câteva zile, competiţia părea să fie câştigată de preşedinta Frontului Naţional. Problema pentru organizarea unui grup de extremă dreapta nu este numărul de membri, ci numărul de ţări din care trebuie să provină aceştia.
Nigel Farage a declarat că scopul grupului politici format este „restaurarea democraţiei naţionale în Europa”.
Pe lângă cei doi parteneri principali, Ukip şi Mişcarea 5 Stele, din grupul politic vor mai face parte eurodeputaţii democraţilor Suedezi şi ai partidului lituanian Ordine şi Justiţie, precum şi eurodeputatul Partidului cetăţenilor Liberi din Cehia.
I s-au mai alăturat o eurodeputată franceză, care şi-a dat demisia din Frontul Naţional imediat după alegeri, intrând în categoria independenţilor, precum şi letona Iveta Grigule, membră a Uniiunii Verzilor şi a Fermierilor.
„Aşteptaţi-vă să ducem o luptă pentru a obţine controlul asupra destinelor ţărilor noastre”, a spus Nigel Farage, pledând pentru mai puţină reglementare din partea UE.