marți

19 martie, 2024

18 decembrie, 2019

Judecătoarea Nicoleta Țînț (45 de ani), specializată pe drept penal și considerată o apropiată a Liei Savonea, este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Surse G4Media spun că scorul de miercuri ar fi fost covârșitor în favoarea acesteia: 15 pentru și patru voturi împotrivă.

Ea a câștigat poziția abia la al treilea vot, după ce săptămâna trecută s-a ajuns de două ori la paritate (9 la 9). Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a abținut atunci de la vot, explicând ulterior că nu a dorit ca alegerea președintelui să depindă de votul unui politician, ci a lăsat magistrații să-și aleagă singuri președintele.


Nicoleta Țînț pentru provine de la Curtea de Apel Brașov, unde a fost președinte, începând din 2013.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1997.

Membrii CSM au mandat de șase ani (actualii au fost aleși în 2017), iar președintele și vicepreședintele se aleg în fiecare an.

Vicepreședinte al CSM a fost votată, săptămâna trecută, procuroarea Tatiana Toader.

O înlocuiește pe Lia Savonea, cel mai controversat președinte din actuala garnitură a CSM


Mandatul Liei Savonea Liei Savonea ia astfel sfârșit, după un an în care s-au produs cele mai dăunătoare reglementări din Justiție din ulimii cel puțin 15 ani – au intrat în vigoare modificările aduse legilor Justiției, care limitează independența procurorilor și îi subordonează pe aceștia ministrului de resort, au fost adoptate amendamentele aduse codurilor penale.

Lia Savonea, o apropiată a unor lideri PSD și susținătoare a modificărilor legislative propuse și impuse de această formațiune, a fost de acord cu aproape toate amendamentele depuse de fosta putere și a criticat toate măsurile de protest adoptate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: