joi

28 martie, 2024

13 iulie, 2017

Statul român reușește performanțe mediocre în tentativa de a recupera prejudiciile clar stabilite în urma soluționării unor dosare penale.

O investigație realizată de Reporter Iași exemplifică această realitate cu Relu Fenechiu:

prejudiciul nu a fost recuperat, iar fostul lider PNL nu doar că va ieși din închisoare cu averea practic neștirbită, ci și cu un plus de peste 5 milioane lei în conturile fostei sale firmei, controlată azi de soția celui condamnat.


În cele ce urmează, ancheta ReporterIS:

”Ceva e foarte putred în sistem: în timp ce Statul Român este blocat de procese în încercarea de a recupera prejudiciile de milioane de lei din dosarele penale ale lui Relu Fenechiu, acesta a jonglat cu milioane de lei din puşcărie.

În perioada de detenţie, printr-o firmă lăsată pe mâna soţiei sale, Fenechiu a vândut proprietăţi de 1,2 milioane de euro, a plătit datorii de milioane de lei şi şi-a înstrăinat una dintre cele mai valoroase societăţi către fiul cel mare. În acelaşi timp, la peste trei ani de când Fenechiu se află în penitenciar, nu a fost recuperat de la el niciun leu din prejudiciile de aproape 10 milioane de lei din dosarele sale. Extrem de bizar este că sechestrele puse pe bunurile sale nu depăşesc 2 milioane de lei.

La peste două milioane de euro se ridică prejudiciile în cele două dosare în care Relu Fenechiu (52 de ani) a fost condamnat la închisoare în 2014 şi 2017. În vistieria Statului nu a ajuns însă nici un leu din banii care trebuiau recuperaţi de la fostul ministru.


Partajul deschis de soţie, unele decizii curioase ale anchetatorilor sau alte acţiuni depuse la instanţă i-au ţinut departe pe „portărei” de grosul averii lui Fenechiu.

Pe de altă parte, în cei peste trei ani de când se află după gratii, fostul lider liberal a vândut proprietăţi, a plătit datorii şi a schimbat acţionari în firme. Doar el a avut de prosperat: Statul şi firme cu bani de recuperat de la fosta Fene Grup au rămas cu buza umflată.

Ironia sorţii: Fenechiu este pe cale să fie eliberat fără a plăti vreun leu din prejudicii.

Procură în ajunul sentinței

O parte din tranzacţiile încheiate de Fenechiu în puşcărie au fost făcute prin intermediul soţiei sale, Mariana, pe care acesta a împuternicit-o să se ocupe de societatea SC Engineering and General Constructing (ENGEKO) SA, fosta Fene Grup. De altfel, o procură prin care Fenechiu şi-a mandatat soţia să încheie şi să execute acte în numele său a fost parafată la un birou notarial din Iaşi cu o zi înainte ca acesta să fie condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în Dosarul „Transformatorul”.

Pentru a duce la îndeplinire dispoziţiile luate de conducerea societăţii, inclusiv pentru a semna contractele de vânzare-cumpărare, a fost împuternicită Globocon SRL, reprezentată de Cristian Ghibu, un apropiat al lui Fenechiu.

Astfel, în perioada 2014-2016, Relu şi Lucian Fenechiu au vândut 12 vile şi terenurile aferente din Cartierul „I.C. Brătianu” din Bucium. Proprietăţile au fost înstrăinate pentru suma totală de 1,2 milioane de euro.

Alte tranzacţii au avut loc în vara anului trecut, când firma la care acţionari sunt fraţii Fenechiu a aprobat vânzarea unor terenuri în zona Bucium. În unele situaţii, formalităţile au fost făcute personal de soţia lui Relu Fenechiu.

S-a şters şi datoria către Ruşanu

datorie de 100.000 de euro, din 2010, către Dana Maria, una din fiicele lui Dan Radu Ruşanu, naşul lui Relu Fenechiu, a lăsat firma ENGEKO fără două terenuri în Cartierul „I.C. Brătianu”. Proprietăţile, în valoare de 2.367 de metri pătraţi, respectiv 559 metri pătraţi, au fost date în plată în octombrie 2015 către Dana Maria.

În acelaşi an, a fost plătită o altă datorie a ENGEKO, de aproape 502.000 de lei, către Integra Business Consulting SRL, fostă Fene Consulting SRL, tot o firmă a fostului deputat. Astfel, au fost date în plată bunuri cu 32.000 de lei mai mult decât datoria, respectiv un teren de aproape 1.500 de metri în strada Metalurgiei şi un BMW seria 5.

În „panoplia” afacerilor puse la cale de fraţii Fenechiu din spatele gratiilor se mai numără, anul acesta, scoaterea la vânzare de către firma Tehnorom SRL a unui spaţiu comercial de 265 de metri pătraţi, situat în zona CUG. Pentru imobil se cer 212.000 de euro, fără TVA.

Transferuri între firme

În calitate de acţionari ai ENGEKO, fraţii Fenechiu au dat în plată, în martie 2017, mai multe imobile către La Rocca SRL. Firma, controlată iniţial de fostul ministru, a fost trecută în perioada de detenţie pe numele fiului său, Alex. Societatea este însă administrată tot de Globocon SRL, reprezentată de acelaşi Ghibu.

Transferurile de proprietăţi au apărut după ce La Rocca a instituit o ipotecă pe mai multe imobile aparţinând ENGEKO, în contul unei datorii de 1,2 milioane de lei. Astfel, au fost date în plată către La Rocca, la preţul de 948.000 de lei, plus TVA, patru depozite în suprafaţă totală de 218 metri pătraţi şi mai multe terenuri.

Firma La Rocca are de recuperat peste 2 milioane de lei de la PNL. Banii datoraţi sunt pentru materialele furnizate formaţiunii politice de Fenechiu în campania electorală din 2009. „Nu am primit niciun ban până în prezent”, a precizat, pentru REPORTER DE IAŞI, avocatul Marius Ciprian Zancu, cel care reprezintă La Rocca.

Nu a fost recuperat prejudiciul

Cu toate că a făcut tranzacţii de milioane de lei, executorii nu îi pot lua momentan niciun ban lui Relu Fenechiu. „Iniţial trebuie valorificate bunurile care au fost puse sub sechestru. După ce acestea au fost valorificate, pot fi executate alte bunuri ale debitorului. Dacă el are calitatea de acţionar într-o firmă, pot fi urmărite părţile sociale care îi revin lui”, este de părere un jurist ieşean.

„Se pot vinde bunurile sub sechestru, precum şi orice alte bunuri, indiferent cu ce bani au fost obţinute. Important în executare este recuperarea prejudiciului. Fără încuviinţarea instanţei nu poţi face nimic”, a menţionat un executor judecătoresc.

Executarea bunurilor puse sub sechestru în cazul lui Relu Fenechiu pare a fi, însă, o utopie. Astfel, deşi prejudiciile în cele dosare în care a fost condamnat se ridică la 5,7 milioane de lei (1,2 milioane de euro) în Dosarul „Transformatorul”, respectiv 900.000 de euro în Dosarul „Siveco”, bunurile indisponibilizate au o valoare mult mai mică.

Apoi, în cele două cauze anchetatorii au indisponibilizat aceleaşi bunuri: un BMW X6 – valoare de achiziţie de 223.352 de lei (aproximativ 49.000 de euro), jumătate dintr-un teren de 1.567 de metri pătraţi, jumătate dintr-o vilă de 343 de metri pătraţi, a cărei valoare declarată a investiţiei este 816.755 de lei, fără TVA, un teren din Bucium  de 1.100 de metri pătraţi (cumpărat cu 57.000 de euro), pe care se află o vilă, un foişor şi un garaj şi un altul de 2.000 de metri pătraţi situat în Fundac Socola, unde se află spaţii de recreere, valoarea menţionată fiind de 75.000 de euro.

Rezumat: procurorii din cele două dosare s-au bulucit să pună sechestre pe aceleaşi bunuri, de maximum 2 milioane de lei (din care o parte revendicate de soţie), în timp ce unul avea de recuperat 5,6 milioane de lei, iar altul, circa 4 milioane de lei.

Executarea blocată de partaj

Cea care a reuşit să blocheze executarea silită a averii lui Relu Fenechiu, în Dosarul „Transformatorul” este soţia lui Fenechiu, Mariana, care a contestat întreaga procedură. Aceasta a revendicat o parte din bunuri, afirmând că pot fi scoase la licitaţie doar părţile soţului ei. Prin urmare, magistraţii au anulat executarea silită, au admis-o din nou în aprilie 2017, dar Relu şi Lucian Fenechiu au formulat o contestaţie la executare, nefiind stabilit încă un termen de judecată.

Chiar şi aşa, întreaga procedură era suspendată de magistraţi încă din 2015, până la soluţionarea partajului între soţii Fenechiu. Dosarul are termen la Judecătoria Iaşi pe 21 septembrie, când experţii trebuie să depună la dosar o evaluare a maşinii şi  imobilelor sechestrate.

În Dosarul „Siveco”, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi preciza, în februarie 2017, că a transmis către Fenechiu o somaţie „şi se vor continua măsurile de executare silită dacă în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia nu se stinge debitul.”

Atât ANAF, DNA, cât şi Biroul Executorilor care se ocupă de recuperarea prejudiciului din Dosarul „Transformatorul” nu şi-au exprimat punctul de vedere în legătură cu acest caz până la închiderea ediţiei.

„Bunurile la care faceţi referire sunt singurele care au fost identificate pe numele persoanei menţionate”, DNA, la întrebarea de ce au fost puse sechestre pe aceleaşi bunuri în dosarele lui Fenechiu

O mită record

Fostul ministru al Transporturilor a fost acuzat de procurorii anticorupţie că prin firma Fene Grup, actuala ENGEKO, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi servicii Energetice Electrice Moldova. Relu Fenechiu, fratele său Lucian şi omul de afaceri Bogdan Damian au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare.

Relu Fenechiu a mai fost condamnat, în noiembrie 2016, la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, după ce a recunoscut infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani privind contracte încheiate de o firmă de software cu Ministerul Justiţiei şi societatea Antibiotice. Instanţa a dispus ca de la fostul lider liberal să fie confiscată suma de 901.526 de euro. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Pe 28 iunie, Judecătoria Vaslui a decis liberarea condiţionată a lui Fenechiu, dar procurorii au contestat decizia. Din fericire pentru el, nerecuperarea prejudiciului nu afectează în vreun fel decizia de eliberare. O scăpare a sistemului de justiţie blamată de societatea civilă, dar pe care politicienii nu se grăbesc să o corecteze.

Tranzacţiile de care beneficiază și Relu Fenechiu, realizate în perioada sa de detenție*

  • Teren şi casă – 95.000 de euro (29.09.2014)
  • Teren şi casă – 85.000 de euro (22.01.2015)
  • Teren şi casă – 391.556 de lei (6.05.2015)
  • Teren şi casă – 90.000 de euro (19.06.2015)
  • 2 terenuri – 100.000 de euro (16.07.2015)
  • Teren şi casă – 95.000 de euro (29.07.2015)
  • Teren şi casă – 90.000 de euro (27.08.2015)
  • Teren şi casă – 120.000 de euro (10.09.2015)
  • Teren şi casă – 90.000 de euro (15.09.2015)
  • Teren şi casă – 475.000 de lei (15.09.2015)
  • Teren şi casă – 580.736 de lei (7.04.2016)
  • Teren şi casă – 504.000 de lei (6.05.2016)
  • Teren zona Bucium- 9.835 mp- 724.502 lei (26.07.2016)
  • Teren şi casă – 475.990 de lei (18.08.2016)
  • Teren şi casă – 452.000 de lei (18.06.2016)
  • Teren 1.129 metri pătraţi zona Bucium – 251.767 de lei (22.08.2016)

* Aproape toate imobilele sunt amplasate în Cartierul „I.C. Brătianu”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Considerați totuși că ar fi de verificat dacă „prejudiciile” au fost stabilite de către instanțe în sarcina persoanei sau și în sarcina societăților comerciale ce au fost implicate în dosare ? „Beneficiile” anterioare obținute din tranzacțiile judecate p de instanțe ar fi fost în conturile societăților comerciale și ale celor ale persoanelor, în măsura
    în care beneficiile ar fi fost repartizate ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Considerați totuși că ar fi de verificat dacă „prejudiciile” au fost stabilite de către instanțe în sarcina persoanei sau și în sarcina societăților comerciale ce au fost implicate în dosare ? „Beneficiile” anterioare obținute din tranzacțiile judecate p de instanțe ar fi fost în conturile societăților comerciale și ale celor ale persoanelor, în măsura
    în care beneficiile ar fi fost repartizate ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: