fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

New York Times: Australia ar putea deveni un veritabil „Cernobîl climatic”

de Iulian Soare , 4.1.2020

Australia a ajuns un veritabil „ground zero” al unei catastrofe climatice în plină desfășurare – renumita Mare Barieră de Corali e pe moarte, pădurile înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO ard, mai multe orașe au rămas sau sunt pe cale să rămână fără apă.

Întregul continent australian arde la o scară nemaiîntâlnită până în prezent, în ceea ce ar putea fi numit un „Cernobîl climatic”, arată un articol din New York Times  semnat de celebrul scriitor australian Richard Flanagan și preluat de Digi24.

Ce vedem în aceste zile în Australia pare să fie rezultatul unei combinații între „Mad Max” și „Ultimul țărm”: mii de oameni care își caută refugiul pe plaje, într-un decor dominat de o ternă lumină portocalie. Imaginile cu oameni și animale, înghesuiți laolaltă într-o muțenie stranie aduc aminte de tablourile lui Bruegel sau Bosch. Flăcări care ating 70 de metri înălțime. Și tornade de foc.

Suprafața cuprinsă de incendii în Australia, de șase orimai mare decât cea arsă în pădurea amazoniană

Incendiile au ars deja o suprafață mai mare decât Elveția, de șase ori mai mult decât suprafața distrusă anul trecut de incendiile din Amazon.

Oamenii de știință estimează că aproape jumătate de miliard de animale au fost ucise în aceste incendii și există temerea că anumite specii de animale și plante au fost complet exterminate.

Animalele care au supraviețuit dezastrului își abandonează puii, din cauza foametei generalizate și lipsei de hrană.

“Iar acesta este doar începutul”

În provincia New South Wales a fost decretată „stare de urgență”, iar în Victoria „stare de dezastru”, au loc evacuări în masă, ceea ce ridică temeri legate de o posibilă catastrofă umanitară, în condițiile în care orașele de pe întreaga coastă de est sunt înconjurate de flăcări, iar toate liniile de comunicații și transport au fost blocate.

Răspunsul conducătorilor Australiei la această criză fără precedent a fost să-și manifeste sprijinul față de reprezentanții industriei cărbunelui, de unde au provenit importante donații în bani către principalele partide politice din această țară.

Astfel, la jumătatea lunii decembrie, în timp ce incendiile se extindeau în țară, președintele Partidului Laburist a făcut vizite de lucru la mai multe mine de cărbune.

Iar prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a plecat în vacanță, în Hawaii.

După ce Morrison și-a întrerupt vacanța și și-a prezentat scuze publice, a fost văzut mai des în poze de familie sau împreună cu jucători de cricket, decât în locurile calamitate. El a fost, de altfel, înjurat și huiduit de localnici, în timpul unei astfel de vizite.

Atitudinea premierului australian este, conform analizei New York Times, doar rezultatul unui calcul cinic: acesta se confruntă cu o opoziție slabă, sprijinit din partea presei controlate de magnatul Rupert Murdoch.

Morrison este un negaționist al fenomenului schimbărilor climatice și tot ce poate să facă este să spere că va avea de câștigat ca urmare a ignorării magnitudinii dezastrului cu care se confruntă, în prezent, țara.

Mai mult de o treime din australieni sunt afectați, într-un fel sau altul, de incendiile de vegetație.

„Australia este o țară care arde, condusă de niște lași”, după cum a scris și un prezentator TV popular în această țară.

Situația din Australia aduce aminte de cea a Uniunii Sovietice din anii ’80. Conducerea politică din Australia, cuprinsă de „scleroză și demență senilă alimentate de propriile ei halucinații” este pusă în fața unei realități „monstruoase” pe care nu poate și nici nu vrea să o confrunte cu adevărat.

Așa cum, potrivit lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, colapsul Uniunii Sovietice a început odată cu dezastrul nuclear de la Cernobîl, întrebarea de pe buzele tuturor este> „Poate această tragedie, în plină desfășurare, provocată de incendiile din Australia, să devină un Cernobîl al crizei climatice?”

Articolul New York Times este semnat de scriitorul Richard Flanagan, considerat drept cel mai talentat și prolific scriitor australian contemporan. Romanul „Gould’s Book of Fish” a câștigat premiul commonwealth Writers “din 2002. În 2014 a fost distins cu premiul Man Booker pentru „The Narrow Road to the Deep North”. Cel mai recent roman al său este „First Person”.

Sâmbătă, pericol major 

Condițiile meteorologice se deteriorează rapid sâmbătă, iar Biroul de Meteorologie australian avertizând că viteza vântului şi temperaturile cresc.

„Astăzi va fi o zi cu pericol de incendiu sever până la extrem în multe districte”, a avertizat Biroul de Meteorologie.

Până la 3.000 de militari australieni şi patru avioane vor interveni în statele afectate. Totodată, cea mai mare navă a Marinei va fi mobilizată pentru evacuarea cetățenilor de-a lungul coastei.

Sâmbătă se așteaptă ca vremea caldă, uscată și vântul să împiedice pompierii în intervenţia lor și să înteţească focul, după ce în ultimele două zile condiţiile meteo păreau se a îmbunătăţi.

Pericolul real de sâmbătă este vântul. Nu numai că face ca incendiile să se înteţească, dar poate favoriza apariţia de noi focare.

Potrivit meteorologilor, sunt așteptate ploi, dar nu vor fi suficiente pentru a stinge încendiile în desfășurare.

Între timp, trei incendii s-au unit în cursul nopţii în regiunea Omeo din statul Victoria, acoperind 6.000 de hectare , a comunicat Departamentul de Mediu din Gippsland, citat de CNN.

În statul vecin New South Wales, un incendiu în regiunea Wollondilly din sudul capitalei Sydney rămâne „scăpat de control”, potrivit Serviciului de Pompieri.

Aici au ars 264.000 de hectare de teren în ultimele luni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.1.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult

Europa

3500 de mari companii din SUA dau în judecată Casa Albă pentru suprataxele pe importurile din China

Razvan Diaconu

Tesla, Ford Motor, Target Corp, Walgreen, Home Depot, o filială a Volvo și producătorul de piese auto Dana Corp se numără printre cele aproximativ 3.500… Mai mult

Europa

Donald Trump a nominalizat-o pe judecătoarea Coney Barrett la Curtea Supremă – balanța înclină spre republicani

Iulian Soare

Președintele Donald Trump a nominalizat-o pe Amy Coney Barrett (foto) pentru postul rămas liber în Curtea Supremă a SUA, după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.… Mai mult

Stiri

UPDATE Alegerile locale: Prezența la vot

Adrian N Ionescu

UPDATE ora 14.00 Prezență la urne: 23,71 % Total votanți: 4.338.179 Votanți pe liste permanente și complementare:4.176.799 Votanți pe liste suplimentare: 142.367 Votanți cu urnă… Mai mult

Europa

SUA se opun investițiilor chineze în portul strategic Sines din Portugalia: interesele occidentale în zonă

Iulian Soare

Statele Unite nu ar privi cu ochi buni atribuirea contractului de construcție a unui nou terminal în portul Sines unei companii chineze, potrivit declarațiilor ambasadorului… Mai mult

Europa

Brandul Dacia pe tricourile echipei Udinese Calcio încă trei ani

Vladimir Ionescu

Echipa italiană de Serie A Udinese Calcio a reînnoit contractul de  sponsorizare  în  virtutea căruia jucătorii echipei vor purta brandul Dacia pe tricouri, iar stadionul … Mai mult