joi

29 februarie, 2024

1 noiembrie, 2012

Salariile germanilor au cunoscut, în iulie, cea mai mare creştere în ultimii patru ani, spre deosebire de reducerile de salarii şi pensii şi concedierile din majoritatea ţărilor membre, relatează Reuters.

Oficiul Naţional pentru Statistică a anunţat că salariile în Germania au crescut cu 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecurt, în luna iulie, cea mai mare creştere,după cea de la 3,4% din octombrie 2008.

Creşterea salarială a depăşit inflaţia, anul acesta, care se situa la 2%, ceea ce alimentează aşteptările ca germanii să cheltuiască mai mulţi bani, mărind cererea de importuri din partea partenerilor europeni.


Deşi nemţii sunt mai degrabă economi, de felul lor, consumul a fost un pilon al economiei, ajutând-o să crească cu 0,5% în primele trei luni ale anului.

O sursă din guvern a declarat că veniturile la buget din taxe şi impozite ar trebui să fie cu 7-8 miliarde mai mare anul acesta decât fusese prevăzut.

Consumatorismul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani,ceea ce sugerează că cererea internă va ajuta economia, cu un ritm mai lent, prin cea de-a doua jumătate a anului.

Anii în care salariile au fost reduse i-au ajutat pe nemţi să depăşească perioada de criză financiară şi criza datoriilor mai uşor decât vecinii săi şi un birou de monitorizare a evoluţiei salariilor din Germania a anunţat că actuala creştere n-ar trebui să rămână singulară.


“Puterea mai mare de cumpărare anul acesta nu poate rămâne singulară, sau sectorul consumului privat va avea de suferit”, a declarat Rainer Bispinck, şeful biroului de statistică al Fundaţiei Hans Boeckler. El se aşteaptă ca salariile să crească cu 2,7% în 2012, după ce s-au majorat cu 1,5% anul trecut. Fundaţia a calculat că între 2001-2009, salariile reale au scăzut cu 6,3%, fiind singura ţară din Europa fără măriri.

După niveluri record ale şomajului, care au ajuns cel mai sus în 2005, reformele de pe piaţa muncii au crescut competitivitatea şi au ajutat la creşterea numărului locurilor de muncă, astfel încât acum rata şomajului este cea mai scăzută de după reunificarea Germaniei, precizează sursa citată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: