vineri

26 aprilie, 2024

18 mai, 2021

Fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban și actual președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru afirmă că reforma Sănătății trebuie așezată pe 3 piloni, unul dintre aceștia fiind ”renunțarea la legea-mamut 95” și înlocuirea cu legi sectoriale.

Nelu Tătatru a făcut această declarație în cadrul conferinței ”Sănătatea – capital economic și element de siguranță națională. Cum vindecăm sistemul sanitar românesc”, organizată de cursdeguvernare.ro. Înregistrarea video și prezentările speakerilor pot fi văzute AICI-LINK.


Nelu Tătaru speră că această reformă legislativă se va petrece în actualul său mandat de deputat.

Președintele Comisiei de sănătate a indicat că ceilalți doi piloni ai reformei sistemului de Sănătate sunt instituirea unui management profesionist ”pe toate palierele”, începând cu Ministerul Sănătății și terminând cu Consiliile de administrație ale unităților spitalicești, și finanțarea sistemului, a cărei structură ar trebui regândit.

Principalele declarații făcute de Nelu Tătaru la conferința pe teme de Sănătate organizată marți de CursDeGuvernare:

  • Anul trecut este ca o carte deschisă- putem spune că mai multe deficiențe s-au dezvelit. Poate că le știam, poate că le toleram, poate că ne adaptam la ele, dar lucrurile trebuie să se schimbe.
  • Sunt 3 pilonii pe care ar trebui așezată reforma sistemului de sănătate astfel încât să ajungă la eficiența dorită, 3 părghii: primul este managementul, un management de forță la fiecare palier, începând de sus până jos, de la minister până la consiliile de administrație. Managementul trebuie așezat pe o serioasă componentă profesională.
  • Multă lume repetă- educația și sănătatea nu trebuie să aibe culoare politică. Așa trebuie să fie. Am făcut o evaluare, anul trecut, a unităților medicale din teritoriu și concluzia este că managementul trebuie așezat pe competență profesională. Aceasta este soluția, să lăsăm sănătatea pe mâna profesioniștilor, să nu mai reașezăm sănătatea la fiecare 4 ani, pentru că așa nu vom lăsa nicio gură de oxigen sistemului de sănătate românesc…  Vorbeam anul trecut de centralizarea coordonării medicale a spitalelor, sunt destule țări care au făcut așa ceva.
  • Al doilea palier: finanțarea, trebuie rezolvat imediat. Știam toată lumea: 70-80% din buget merge pe cheltuieli de personal. Trebuie să vedem dacă e bine.
  • Al treilea palier- legislația. Vreau să renunțăm la Legea 95, mi-am propus așa în acest mandat. Să renunțăm la această lege mamut și să facem un set de legi sectoriale, să le putem amenda în funcție de realități cu HG sau ordine de ministru. Cred că legea actuală e depășită.
  • Planul național de cancer – am creat la nivelul comisiei de Sănătate, împreună cu Administrația Prezidențială, un grup tehnic de lucru. Am ajuns la detalii pe secțiuni. Am preluat și lucrăm pe 8 tipuri de cancere, lucrăm cu diferite grupe de experți și cred că până la sfârșitul acestei sesiunii parlamentare să avem un cadru de punere în aplicare a acestui proiect. Lucrăm pe modelul programului  de luptă anti-cancer al Comisiei Europene, la toamnă, sper, să fie transformat în proiect legislativ.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: