UPDATE / Premierul desemnat să formeze viitorul cabinet, Victor Ponta, a declarat luni seară, după discuțiile cu UDMR, că maghiarii nu vor face parte din viitorul guvern, De asemenea, UNPR nu va avea niciun minister, Gabriel Oprea va fi vicepremier fără portofoliu./
Partidele din USL discută structura viitorului guvern, după ce Traian Băsescu l-a desemnat luni pe Victor Ponta cu formarea cabinetului potrivit majorității parlamentare rezultate în alegerile din 9 decembrie.
În paralel, se poartă discuții, atât în cadrul alianței, cât și cu UDMR, pentru o posibilă cooptare a acestora la guvernare. În cazul că aceasta se va realiza, Victor Ponta le-a promis un minister, cel mai probabil cel al Culturii – ultimul portofoliu deținut de formațiunea maghiară în cabinet.
Cel mai probabil însă, UDMR Nu va face până la urmă o parte din cabinet, dat fiind că opoziția PNL pare de nezdruncinat.
Potrivit surselor politice apropiate discuțiilor, viitorul guvern va avea foarte probail 3 vicepremieri. Numele vehiculate pe aceste posturi sunt Liviu Dragnea (PSD), Daniel Chițoiu (PNL), Gabriel Oprea (UNPR) .
De asemenea, două ministere vor fi împărțite pentru mai muți miniștri. E vorba în primul rând de ministerul Finanțelor care va funcționa ca două ministere: de Finanțe și de Buget.
Un alt minister care ar putea fi spart este cel al Economiei, care s-ar putea tranforma în 3 entități: Ministerul Energiei, Ministerul Comerțului și Ministerul Mediuuli de Afaceri.
Candidații aflați ”în cărți” pentru ministere sunt:
Vicepremieri – Liviu Dragnea, Daniel Chițoiu, Gabriel Oprea
Agricultură – Daniel Constantin (PC)
Liviu Dragnea – Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale (care fa fi diferit de Ministerul Administrației și Internelor , cum a fost până acum.
Corneliu Dobrițoiu sau Sorin Frunzăverde – pentru Ministerul Apărării
Eugen Teodorovici (consilier al lui Victor Ponta) – favorit pentru Ministerul Fondurilor Europene.
Mircea Dușa (PSD) sau Radu Stroe (PNL) – pentru Ministerul de Interne.
Eugen Nicolaescu (PNL) sau Raed Arafat – Ministerul Sănătății
Ecaterina Andronescu – Ministerul Educației
Eduard Hellvig (PNL) – Turism
Titus Corlățean – Ministerul de Externe
Rovana Plumb – Ministerul Mediului
Dan Nica (PSD) – Ministerul Comunicațiilor
Rămân aprig disputate ministerele rezultate din spargerea ministerului Economiei și a celui de Finanțe.
(În curs de actualizare)