duminică

22 mai, 2022

Negocierile se reiau. Klaus Iohannis: Nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui premier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 decembrie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că ”nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat care să formeze un nou guvern”. Președintele a anunțat că ”este nevoie de o nouă rundă de consultări”, dar nu a precizat data la care acestea vor fi convocate.

Această declarație forțează PNL, USR PLUS și UDMR să reia negocierile, blocate în acest moment de alocarea pozițiilor de premier și de președinte al Camerei și Senatului.

PNL insistă să revendice două dintre aceste trei poziții (oremier și preledintele Camerei Deputaților) în vreme ce USR PLUS și UDMR consideră că PNL este îndreptățit să dețină doar una dintre funcții.

Declarația președintelui:


Am avut o primă rundă de consultări cu partidele care vor fi reprezentate în noul parlament, un schimb de opinii bun, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern. Am primit chiar câteva propuneri însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări.

Având în vedere că BEC a comunicat rezultatele finale ale alegerilor, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament. Intenționez să convoc noul Parlament în 21 decembrie, luni.

Cele 5 formațiuni parlamentare rezultate după alegerile din 6 decembrie au fost luni, pe rând, la consultările convocate de președintele Iohannis.

PSD a declarat după discuția- scurtă- cu președintele că a propus formarea unui guvern de uniune națională, cu Alexandru Rafila prim-ministru.


PNL a anunțat că l-a propus premier pe Florin Cîțu, că va continua să negocieze formarea unui guvern cu USR PLUS și cu UDMR și că dorește președinția Camerei Deputaților pentru fostul premier, actual președinte de partid, Ludovic Orban.

USR PLUS l-a propus premier pe Dacian Cioloș și a anunțat că în condițiile în care PNL nu renunță la șefia Camerei, atunci premier ar trebui să fie Dacian Cioloș.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

UDMR nu a formulat o propunere de prim-ministru, dar a precizat că PNL ar trebui să gireze acest post, iar ceilalți doi parteneri de coaliție să împartă șefia celor 2 camere parlamentare.

Ludovic Orban insistă pentru șefia Camerei Deputaților, singura compatibilă cu statutul său de președinte de partid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: