luni

22 aprilie, 2024

15 mai, 2014

Liderii politici şi ai socieţii civile au avut prima rundă de discuţii privind sfârşitul crizei din Ucraina, însă separatiştii nu au fost reprezentaţi, relatează presa internaţională. Discuţiile au fost incinse, însă opinia generală care a reieşit a fost aceea că Ucraina trebuie să rămână un stat unitar

Preşedintele interimar le-a transmis separatiştilor pro-rusi că este pregătit să se aşeze cu ei la masa dialogului, însă trebuie mai întâi să predea armele.

Întânirea a avut loc la doar o zi după ce militanţii pro-ruşi din regiunea Doneţk au atacat forţele guvernamentale şi au ucis şapte oameni. Din rândul lor a fost raportată o singură victimă.

Discuţiile din Kiev sunt parte a unei iniţiative a OSCE şi sunt moderate de diplomatul german Wolfgang Ischinger. La ele au participat preşedintele şi premierul interimar, dar şi mai mulţi foşti lideri ucraineni.


OSCE a spus că Vladimir Putin sprijină această iniţiativă. Totuşi, semnalele venite de la Moscova nu au fost dintre cele mai încurajatoare.

Într-un interviu acordat miercuri agenţiei Bloomberg, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a pus sub semnul întrebării oportunitatea alegerilor din Ucraina din 25 mai, care vor avea loc „într-o ţară aflată în prag de război”.

Ministrul Lavrov a calificat situaţia din estul şi sudul Ucrainei drept „război” şi a cerut includerea rebvbelilor în discuţii, argumentând că succesul acestora va fi posibil doar cu „participarea egală a tuturor regiunilor”.

Conducerea interimară de la Kiev a refuzat să discute cu separatiştii, care nu au un singru lider şi nici nu au căzut de acord asupra unor obiective comune.

Apelul unui oligarh


Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, magnatul Rinat Ahmetov, a făcut apel la toate părţile implicate să găsească o soluţie la criza existentă şi arătat că majoritatea ucrainenilor din estul ţării vrea o ucraină unită.

Văzut ca unul dintre cei mai influenţi oameni din sud-estul ţării, Rinat Ahmetov crede că regiunea Donekţul şi Luganskul au de câştigat doar dacă Ucraina rămâne unită.

„Nici Rusia, nici regiunea Donbass nu vor avea de câştigat din această situaţie. Ne vom confrunta cu sancţiuni uriaşe, nu vor mai fi capabili nici să vinde, nici să producem ceva. Asta înseamnă o sistare a producţiei, asta va însemna şomaj şi sărăcie”, a spus acesta.

Ultimatumurile separatiştilor

Între timp, separatiştii pro-ruşi dau ultimatumuri guvernului de la Kiev. Liderii autoproclamatei Republicii Populare Doneţk le-au cerut forţelor de securitate ucrainene să părăsească teritoriul până în seara zilei de joi, la ora 21.00, informează interfax.

Iar membrii parlamentului regional din Lugansk au anunţat că intenţionează să ceară Radei amendarea Constituţiei, pentru a se stipula că Ucraina este un stat federal şi în care să se recunoască statutul limbii ruse ca a doua limbă oficială, arată Vocea Rusiei.

Alexei Miller - Președintele Gazprom

Lobby european în favoarea CEO-ului Gazprom

Rusia îşi demonstrează influenţa soft în Europa, arată presa internaţională. Preşedintele gigantului energetic Gazprom, Alexei Miller, a evitat sancţiunile UE graţie lobby-ului mai multor companii energetice pe lângă Bruxelles, susţine cotidianul economic Vedomosti, citat de publicaţiile internaţionale.

UE a extins luni lista persoanelor vizate de sancţiuni cu încă 13 nume. Iniţial, CEO-ul gazprom trebuia să se regăsească printre numele adăugate acestei liste negre, însă mai multee companii europene au insistat pe lângă guvernele lor pentru excluderea lui, argumentând că asta va complica în mod considerabil relaţiile economice cu gigantul rus.

„Nu a fost uşor, a fost nevoie de mai multe insistenţe până am obţinut o reacţie”, a spus reprezentantul unei companii europene, sub protecţia anonimatului, citat de publiocaţia rusă.

În mod oficial, Vedomosti s-a confruntat cu refuzul de a face comentarii pe care l-a solicitat companiilor Gazprom, Total, Shell, E.On, Enel, BP, OMV şi GdF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: