miercuri

24 aprilie, 2024

7 februarie, 2011

Negocieri guvern-opoziţie, în Egipt. Protestatarii au blocat înaintarea armatei spre Piaţa Tahrir şi şi-au petrecut noaptea sub tancurile din piaţă. Opoziţia spune că propunerile guvernului pentru încetarea crizei politice sunt insuficiente. Frăţia Musulmană şi alte grupări din Egipt au luat parte la discuţii cu guvernul, după 10 zile de manifestaţii pentru răsturnarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere. Guvernul a propus o reformă constituţională, dar opoziţia spune că negocierile sunt abia la început. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că Egiptul nu se va întoarce de unde a plecat. Într-un interviu pentru Fox News, Obama a declarat că egiptenii doresc libertate, alegeri libere şi corecte, un guvern reprezentantiv, şi „ceea ce le-am spus este că trebui să înceapă procesul de tranziţie acum”. Şase grupări au fost reprezentate la discuţiile de duminică, găzduite de vicepreşedintele Omar Suleiman, inclusiv o coaliţie de organizaţii ale tinerilor şi un grup de „înţelepţi”. Participanţii au căzut de acord să formeze un comitet de oameni politici şi magistraţi, care să propună schimbările constituţionale. Este pentru prima oară când guvernul şi gruparea Frăţia Musulmană, până acum interzisă, stau la aceeaşi masă. Fraţii Musulmani au cerut: plecarea lui Mubarak, ridicarea regimului de urgenţă, dizolvarea Parlamentului şi eliberarea tuturor politicienilor arestaţi. (BBC News)

55.000 de oameni au protestat la Belgrad. Circa 55.000 de persoane s-au adunat la Belgrad, în faţa Parlamentului, pentru a lua parte la cel mai mare protest antiguvernamental din ultimii ani, organizat de Partidul Serbia Progresistă, de opoziţie, cerând alegeri anticipate. Liderul formaţiunii, Tomislav Nikolici, a dat guvernului un termen de două luni pentru a organiza alegerile, ameninţând că va organiza o amplă campanie antisocială. Problemele economice ale Serbiei continuă, în contextul dorinţei ţării de a se integra în UE cât mai curând cu putinţă. Există mari nemulţumiri în rândul populaţiei în ceea ce priveşte preţurile prea mari, salariile prea mici şi economia nefuncţională.O coaliţie de 10 partide pro-UE se află la putere din 2008, sub conducerea premierului Mirko Cvetkovici şi a preşedintelui Boris Tadici. Algerile următoare sunt programate pentru 2012. (BBC News)

Magistraţii din Franţa ameninţă cu greva generală din cauza acuzelor aduse de Sarkozy. Judecătorii din întreaga ţară au ameninţat că vor suspenda toate procesele săptămâna aceasta şi vor ieşi în stradă, după ce preşedintele Nicolas Sarkozy i-a infuriat cu comentariile făcute la adresa sistemului judiciar. Revolta fără precedent vine după un discurs al şefului statului francez, în care acesta spunea că există grave disfuncţionalităţi în rândul poliţiei şi al justiţiei, care au dus la uciderea unei femei de 20 de ani din vestul Franţei, luna trecută. Sarkozy s-a referit la suspectul principal din acest caz, care a fost eliberat din închisoare cu un an în urmă, ca la “presupusul vinovat”, ceea ce i-a adus o ploaie de acuzaţii din partea grupurilor de susţinere a drepturilor omului. Unul dintre activişti a sugerat ieri că Sarkozy însuşi ar trebui să demisioneze după ce a încălcat intenţionat dreptul constituţional al fiecăruia de a fi considerat nevinovat până când justiţia dovedeşte altfel. (Independent)


Premierul britanic David Cameron atacă extremismul islamic. David Cameron a făcut un apel, într-un discurs, la Munchen, ca Europa să se trezească şi să privească la ceea ce se întâmplă în interiorul frontierelor sale şi să lupte mai eficient contra terorismului, identificând rădăcinile democraţiei occidentale. “Trebuie să practicăm un liberalism mai ferm şi să încetăm cu toleranţa pasivă”, a spus el. La conferinţa pe teme de securitate, Cameron a spus că multiculturalismul practicat de Marea Britanie a eşuat. “Chiar şi proprii noştri concitadini comit acţiuni teroriste”, a subliniat el, adăugând că multiculturalismul a condus la comunităţi care trăiesc izolate unele de altele, societăţi paralele, care nu adoptă valorile comune. “Nu le-am oferit o viziune asupra ceea ce este societatea noastră”, a mai spus oficialul britanic. El a dat exemplul căsătoriilor forţate, pe care Marea Britanie nu le-ar fi condamnat suficient de ferm. Autorităţile publice n-ar fi trebuit să permită acestora să se pronunţe şi n-ar fi trebuit să subvenţioneze organizaţiile care nu aderă clar la valorile democratice. Cheia este construirea unei identităţi naţionale pentru toţi, în special pentru tinerii musulmani, deoarece mulţi dintre ei se simt dezrădăcinaţi. (Le Monde)

Spania cere britanicilor să le cumpere casele. Guvernul spaniol a făcut un apel direct la britanici să cumpere cele 700.000 de case nevândute de pe piaţă, pentru a ajuta la revigorarea economiei spaniole. Ministrul pentru locuinţe, Beatriz Corredor, a promis că executivul de la Madrid va adopta noi legi pentru ca investitorii britanici să revină pe  piaţa imobiliară din Spania. Britanicii, care deţin o treime din numărul caselor scoase la vânzare de spanioli pentru străini, au fost nemulţumiţi în ultima vreme şi au renunţat la a mai investi bani în proprietăţile din Spania, după ce li s-a cerut să demoleze casele pe care le-au construit ilegal. “Veniţi aici, cu calm, şi aveţi încredere în sistemul pe care îl avem şi în transparenţa pe care o vom oferi”, a spus ministrul. Ea a adăugat că există o ofertă atractivă pe piaţă, cu preţuri semnificativ reduse faţă de acum 2 ani, şi cu siguranţă cei ce doresc să cumpere o proprietate imobiliară vor găsi acum ceea ce caută. Apelul pe care l-a făcut oficialul spaniol reflectă temerile guvernului că numeroasele construcţii noi care aşteaptă să fie vândute – dintre care 400.000 în apropierea mării – ar putea rămâne fără cumpărători, din cauza crizei economice. Preţurile au scăzut cu 40%, iar băncile şi firmele de construcţii sunt disperate să-şi recupereze măcar o parte din investiţiile făcute. (Telegraph)

Cel mai  căutat militant caucazian avertizează Rusia că urmează un an de “sânge şi lacrimi”. Într-o înregistrare video, respectivul personaj apare alături de suspectul principal al atentatului terorist de luna trecută, de pe aeroportul din Moscova. Videoclipul a apărut pe un site al rebelilor, în acest weekend. Doku Umarov, autointitulat Emirul Caucazului, şi lider al insurgenţilor din sudul ţării, era flancat de doi bărbaţi, unul dintre ei fiind, se pare, sinucigaşul ce a atacat pe aeorportul Domodedovo. Umarov nu aminteşte despre atentatul de pe aeroport, deşi înregistrarea pare făcută înainte. Mass-media rusă crede că bărbatul din clip este Magomed Yevloyev (20 de ani), din Republica Inguşeţia, la graniţa cu Cecenia. (Independent)

Noul Acord nuclear START a intrat în vigoare. Acordul prevede reducerea numărului de focoase nucleare din SUA şi Rusia. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omolgul său american Hillary Clinton au schimbat documentele de ratificare, la o conferinţă ce a avut loc, sâmbătă, la Munchen. Noul Tratat îl înlocuieşte pe cel din 1991, care a expirat în decembrie 2009. A fost aprobat de Senatul american în decembrie şi de Parlamentul rus luna trecută. Documentele schimbate la Munchen de cele două părţi au fost semnate de Dimitri Medvedev şi Barack Obama, ca urmare a unor discuţii de principiu începute în aprilie anul trecut. (BBC News)


Afganii enervează SUA cerând eliberarea unui lider taliban de la Guantanamo. Un consiliu de pace numit de preşedintele afgan a cerut Statelor Unite să elibereze din închisoarea de la Guantanamo Bay un lider taliban important, Khairullah Khairkhwa. Acesta a fost ministru de interne, apoi guvernator al unuia dintre cele mai mari oraşe din Afganistan, înainte de răsturnarea regimului taliban. Procurorii americani susţin că era un conducător militar, important strateg şi traficant de droguri, apropiat al lui Osama bin Laden. Înaltul Consiliu pentru Pace afgan a decis însă că eliberarea unui astfel de personaj cheie, şi a altor prizonieri asemeni lui, ar reprezenta un gest important pentru a spori şi a atrage încrederea insurgenţilor de a participa la negocieri. (Telegraph)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: