21 octombrie, 2024

Aliații occidentali ai Kievului pășesc cu grijă în jurul informațiilor că Coreea de Nord trimite mii de soldați pentru a ajuta Rusia să poarte război împotriva Ucrainei, transmite Politico.

Oficiali occidentali evită comentariile

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și șeful NATO, Mark Rutte, au evitat să confirme participarea directă a Phenianului în război.

Miniștrii apărării din țările G7 au evitat, de asemenea, să comenteze în cadrul unei reuniuni de weekend la Napoli. Asta în ciuda faptului că Ucraina și Coreea de Sud au afirmat că Phenianul a trimis deja până la 12.000 de soldați în Rusia pentru a participa în războiul împotriva Ucrainei.


Mai mulți oficiali occidentali au declarat pentru Politico că, dacă s-ar confirma informațiile Kiev și Seul, ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului. Loyd Austin a spus că participarea Coreei de Nord ar fi „foarte gravă”, în timp ce ministrul francez de externe, Jean-Noël-Barrot, a declarat în timpul unei vizite în Ucraina că acest lucru ar „împinge conflictul într-o nouă etapă, una suplimentară de escaladare”.

Poziții tranșante din Finlanda și Lituania

Ministrul apărării din Finlanda, Antti Häkkänen, a declarat că rapoartele arată că NATO trebuie să colaboreze cu partenerii săi din Indo-Pacific. „Rusia, China, Iran și Coreea de Nord joacă împreună, iar China este din ce în ce mai implicată în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei,” a spus el.

Acest lucru nu este suficient pentru ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, care a declarat pentru Playbook că aceste rapoarte ar trebui să readucă în discuție trimiterea de trupe europene pe teren în Ucraina.

„Dacă informațiile că armata Rusiei este echipată cu muniție nord-coreeană și ajutată de personal militar nord-coreean sunt confirmate, trebuie să revenim la ideea ”trupe pe teren” și la alte propuneri făcute de președintele francez] Emmanuel Macron, a afirmat Landsbergis.


„Din păcate, suntem din nou în urmă, reacționăm, dar cred în capacitatea noastră comună de a face toți pașii proactivi necesari pentru a transforma ideile președintelui Macron în acțiune”, a adăugat ministrul de externe lituanian.

Sugestiile lui Emmanuel Macron revin în actualitate

În februarie, Macron a avansat ideea de a trimite trupe franceze în Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz a respins rapid această sugestie, spunând că nu va exista „niciun soldat trimis pe teritoriul ucrainean de către țările europene sau statele NATO.”

Dar asta era atunci. Acum, țările europene se confruntă cu perspectiva unei noi puteri militare care se alătură Rusiei pe front. Ar trebui NATO și UE să își păstreze reținerea — sau să răspundă cu aceeași energie? E o întrebare dificilă. Nu e de mirare sunt probleme cu „verificarea informațiilor.”

La o reuniune din weekend, liderii Franței, Germaniei, Statelor Unite și Regatului Unit nu au menționat public despre trupele nord-coreene.

Fost ambasador american: UE ar trebui să se pregătească să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina după război

Cu toate acestea, ideea trupelor europene în Ucraina nu este un subiect tabu pentru toată lumea. Vorbind înainte de apariția informațiilor despre implicarea trupelor din Coreea de Nord în Ucraina, Kenneth Weinstein, fost ambasador american în Japonia în timpul președinției lui Donald Trump, a spus că țările europene ar trebui să se pregătească să trimită trupe în Ucraina după război, pentru a „arăta că au un interes direct.”

„Este esențial ca guvernele europene să instituie garanții serioase pentru securitatea Ucrainei,” a spus Weinstein, acum președinte Hudson Institute, un think tank conservator din Washington „Dacă va exista o zonă demilitarizată între Ucraina și Rusia, sugestia mea ar fi să fie gestionată de trupe ale UE — nu de trupe NATO, nu de trupe americane. Asta ar transmite un semnal clar și ar arăta că europenii sunt dispuși să își asume riscuri serioase pentru a proteja Ucraina,” a afirmat Weinstein.

Un europarlamentar conservator, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre această chestiune, a fost de acord că, după război, problema „forțelor europene de menținere a păcii în Ucraina va fi ridicată.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: