joi

2 mai, 2024

8 octombrie, 2015

NATO Secretary General's monthly press conference and release of his 2014 Annual ReportSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că, în urma „escaladării alarmante” a activităţii militare a Rusiei în Siria, Alianţa este pregătită să îşi protejeze membrii.

Secretarul general al NATO a declarat, înainte de reuniunea de joi a miniștrilor apărării ai țărilor din Alianța Nord-Atlantică, organizată la Bruxelles, că îşi pregăteşte forţele pentru o posibilă desfăşurare în regiune.

„Am observat în Siria o escaladare alarmantă a activităților militare ruse. Vom analiza ultimele evoluții și implicațiilor lor pentru securitatea NATO. Alianţa este pregătită și capabilă să-și apere aliații, inclusiv Turcia, împotriva oricăror amenințări”, a declarat Jens Stoltenberg, în contextul în care avioanele ruse care desfășoară atacuri în Siria au încălcat în ultimele zile spațiul aerian al Turciei şi au obstrucţionat aeronave ale alianţei.


Un ultim incident de acest gen a fost dezvăluit miercuri de Pentagon- aeronave americane au fost nevoite să-şi schimbe traiectoria pentru a evita coliziunea cu avioane ruse în Siria, generând îngrijorări privind un incident internaţional.

siriaMarea Britanie trimite trupe în Ţările Baltice. Reacţie nervoasă a Moscovei

De remarcat că Alianţa nu pierde din vedere nici flancul nordic, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon urmând să anunţe la reuniunea de joi a NATO faptul că va detaşa „pe termen lung” trupe britanice în Ţările Baltice.

Avioanele de vânătoare ale RAF sunt deja în regiune ca parte a Baltic Air Policing Force şi au executat numeroase misiuni de interceptare a avioanelor ruseşti care intră neautorizat în spaţiul aerian baltic.

Intenţiile britanice au generat un răspuns prompt al Moscovei: „Orice planuri de apropiere a infrastructurii militare a NATO de Rusia vor antrena măsuri de răspuns pentru a restabili paritatea necesară”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.


„Falsul pretext despre o amenințare imaginară care ar proveni din partea Rusiei este tocmai acel gen de camuflaj destinat să mascheze planurile de extindere a NATO în continuare înspre granițele noastre”, a afirmat oficialul de la Kremlin, care a mai menţionat că „acest proces nu este unul nou, el durând de zeci de ani”.

Avertismentele Turciei

În paralel cu suportul militar oferit, Turcia lansează şi avertismente de natură economică la adresa Rusiei- potrivit Reuters,  președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a averizat pe preşedintele Putin că Rusia acționează „într-o manieră care ar putea provoca pierderea intereselor sale economice în Turcia”.

”Dacă rușii nu construiesc Mersin Akkuyu (prima centrală nucleară din Turcia), atunci alții o vor face. Rușii au investit deja 3 miliarde de dolari în acest proiect. Din acest motiv, Rusia este cea care trebuie să acționeze cu mai multă atenție. Apoi, suntem primul consumator de gaz natural rusesc. Turcia ar însemna o pierdere mare pentru Rusia”, afirmă Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a denunțat recent două încălcări ale spațiului său aerian de către avioane militare ruse la frontiera turco-siriană. ”Nu putem accepta actuala situație. Explicațiile Rusiei privind încălcarea spațiului aerian turc nu sunt convingătoare”, a declarat preşedintele Erdogan pentru cotidianul turc Sabah.

Congresul SUA cercetează eficienţa spionajului american

Congresul SUA a demarat o investigație în legătură cu deficiențele în activitatea serviciilor secrete americane, despre care se afirmă că au fost prinse pe picior greșit în privința intervenției Rusiei în Siria, au declarat joi pentru Reuters surse din legislativul american.

Comisiile pentru serviciile de informații din Senatul și Camera Reprezentanților SUA intenționează să analizeze în ce măsură comunitatea de spionaj a trecut cu vederea sau a judecat greșit semne critice de avertisment privind intențiile Moscovei în Siria.

Această nouă anchetă survine după ce agențiile de informații americane „au ratat” anexarea „neașteptată” a Crimeii de către Rusia în martie 2014 și construcția de către China a insulelor artificiale în zona disputată din Marea Chinei de Sud, amintește Reuters.

Decizia bruscă a Rusiei de a-și intensifica implicarea militară în criza siriană a provocat dubii asupra strategiei preşedintelui Barack Obama în Orientul Mijlociu și pune în lumină o anumită erodare a influenței Statelor Unite în regiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: