NATO respinge ideea unei implicări militare terestre în lupta împotriva Statului Islamic din Siria, a declarat Secretarul general NATO Jens Stoltenberg (foto) publicației elvețiene Tages-Anzeiger.
”Această strategie nu se află pe agenda NATO sau a coaliției. SUA dețin un număr limitat de trupe speciale, a căror misiune este în principal să antreneze forțele locale. Este singura noastră opțiune”, a spus, citat de Reuters, Jens Stoltenberg, care a subliniat rolul pe care ar trebui să îl joace aceste forțe siriene în lupta împotriva Statului Islamic.
”Musulmanii sunt în prima linie a acestui război. Majoritatea victimelor sunt musulmani și majoritatea celor care luptă cu Statul Islamic este musulmană. Nu putem să purtăm noi această bătălie în numele lor”, a mai spus secretarul general NATO.
Jens Stoltenberg a mai afirmat că Alianța va ajuta Turcia să își îmbunătățească capacitățile antiaeriene. ”Vom adopta un pachet de măsuri în beneficiul Turciei înainte de Crăciun”, a declarat înaltul oficial NATO.
„În acest moment este important să ajutăm la detensionarea relațiilor Rusiei cu Turcia și să dezvoltăm mecanisme care să prevină pe viitor noi incidente”, a spus oficialul NATO cu referire la avionul rus doborât de Turcia. ”Observăm o comasare a trupelor rusești în nordul Mediteranei. Este nevoie să evităm și aici incidente similare celui produs la granița turco-siriană”, a precizat Jens Stoltenberg.
Situația în Orientul Mijlociu se complică după ce Iraq a dat, duminică, un termen de 48 de ore Turciei pentru a-și retrage trupele care, potrivit autorităților irakiene, au patruns ilegal pe teritoriul acestei țări, anunță AFP.
Guvernul de la Bagdad a avertizat Ankara că, în caz contrar, va trebui să facă față „tuturor opțiunilor disponibile”, inclusiv celor diplomatice, constând în intervenția la Consiliul de Securitate ONU.
Premierul turc Ahmet Davutoglu l-a asigurat duminică pe omologul său irakian că desfășurările de forțe militare turce vor ține cont de preocupările Iraqului.
Ahmet Davutoglu nu a făcut nicio referire la trupele deja desfășurate în Iraq. Turcia are trupe în baza Bashiqa, din provincia Ninive, pentru a-i antrena pe voluntarii iraqieni suniți în vederea recuceririi orașului Mosul, al doilea ca mărime din Iraq, aflat sub controlul Statului Islamic din 2014.