Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ale cărei relații cu Moscova s-au tensionat în urma crizei ucrainene, dorește să organizeze o nouă rundă de dialog cu Rusia înaintea summitului Alianței de la Varșovia, anunță joi secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg, citat de AFP.
”Toți au fost de acord cu abordarea noastră duală, și anume, de apărare și de descurajare puternică (față de Rusia) combinată cu dialogul politic. Pe această bază a existat un acord larg pentru ca NATO să organizeze o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia înaintea viitorului summit din iulie”, a afirmat Jens Stoltenberg în cadrul unui dineu joi seara consacrat Rusiei, la care au participat miniștrii de externe din cele 28 de țări membre ale NATO, reuniți într-un summit de două zile la Bruxelles.
Această platformă, care reunește ambasadorii celor 28 de țări aliate și pe omologul lor rus, este necesară pentru a ”asigura transparența și predictibilitatea (…) pentru a preveni incidente periculoase, care ar putea să scape de sub orice control”, a explicat secretarul general al NATO.
(Citiți și: FT / Doi generali NATO explică cum a stricat Rusia echilibrul Alianței pe flancul de Est al Europei)
La apropiatul summit din 8 și 9 iulie de la Varșovia, șefii de stat și de guvern ai Alianței Nord-Atlantice urmează să decidă asupra consolidării militare în Est, prin desfășurarea de trupe și echipamente suplimentare în țările baltice. Această întărire de capacități, în condițiile în care Rusia este considerată ”tot mai agresivă”, este fără precedent de la încheierea războiului rece.
Ca reacție la anexarea Crimeii de către Rusia și la ofensivei separatiștilor proruși în estul Ucrainei, în primăvara anului 2014, NATO a suspendat orice formă de cooperare militară cu Moscova, pe care o acuză de susținerea rebelilor cu arme și trupe.
Alianța a păstrat deschise doar canalele de dialog politic, însă cu excepția câtorva întrevederi între Jens Stoltenberg și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, nicio reuniune a Consiliului NATO-Rusia nu a fost organizată timp de peste 20 de luni.
(Citiți și: Consiliul NATO-Rusia / Jens Stoltenberg: s-au confirmat ”profunde dezacorduri” NATO-Rusia în legătură cu viitorul securității în Europa și criza din Ucraina)
La 20 aprilie, cei 28 de ambasadori ai țărilor membre NATO și ambasadorul rus Aleksandr Grușko au reluat dialogul, dar fără a reglementa ”dezacordurile profunde” constatate pe teme precum criza ucraineană.
Țări precum Franța și Germania au pledat pentru organizarea unei noi reuniuni în acest format înaintea summitului NATO de la Varșovia, în timp ce aliații lor din Est, începând cu țările baltice și Polonia, s-au arătat sceptice, comentează AFP.