Intr-un stat declarat ca “national” din punct de vedere constitutional [Articolul 1 aliniatul (1) “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”], orice argument care poate contrazice acesta afirmatie este neconstitutional sau necesita o revizuire a Constitutiei. Deoarece nu vad nici o revizuire a Constitutiei Romaniei fara acest articol/aliniat, discutiile asupra unei autonomii teritoriale a unei etnii care locuieste in Romania mi se pare aberanta.
Problema romaneasca a fost si este lipsa de aptitudini politice si dezinteres national profund al majoritatii politicienilor. Nu ai cum sa faci bravada nationalista si sa talharesti bugetul de stat prejudiciind interesele majoritatii alegatorilor care te-au trimis in Parlament.
Folosirea cinica a nationalismului nu este numai indecenta, este si foarte periculoasa si poate produce efecte nocive greu de anticipat. Din punct de vedere al sezonului nationalismului de bravada, perioada actuala este perfecta. Exact ca o gripa, nationalismul de bravada vine inoculat prin lozinci prostesti, care contin mesajul cel mai josnic pentru numitorul comun cel mai larg. Atmosfera de propagare este propice: criza economica, imbogatiti din afaceri cu statul cu duiumul, lipsa unui orizont si lipsa unei sperante din cauza unor lupte intestine intre cei care au si cei care vor mai mult. Cineva trebuie sa fie de vina. Acel cineva nu poate fi oricine, el este cel care vrea sa smulga inima tarii, sa o dezmembreze, sa ne fure noua ce este al nostru. Nimeni nu se intreaba cat de posibil este acest furt sau cat de lipsite de sens sunt aceste sentimente.
UDMR-ul ca partid politic a reusit mai mult decat orice alta formatiune politica romaneasca actuala. Ei s-au construit din nationalism, traiesc din nationalism si isi gasesc puterea in nationalism. Ce sa-i faci daca nationalismul lor nu este si al nostru. Ce poti face daca in locul unor interese etnice, economice si culturale legitime ei doresc mai mult, bazandu-se pe puterea politica pe care stiu ca o detin. Ce poate face o gasca de incompetenti de la guvernare cand are in fata o alta gasca de incompetenti din opozitie si rotatia ii va pozitiona pe udemeristi intotdeauna unde au fost si pana acum – la cumpana intre putere si opozitie.
Din nefericire nu lipsesc niciodata prostii in ambele tabere care genereaza mesajele nationalismului de bravada, cei mai prosti sunt cei care asculta mesajul si nu cei care il genereaza.
Astazi am aflat ca individul Csibi Barna, imbecilul sinistru care marti a spanzurat in centrul orasului Miercurea Ciuc o papusa care-l intruchipa pe Avram Iancu, si care s-a auto denumit golan, este angajat al Direcţiei Finanţelor Publice a judeţului Harghita, deci bugetar. In loc sa fie dat afara cu un sut dorsal, pentru ca s-a declarat golan, este mutat disciplinar. Mare scofala!
Nationalismul este un argument politic legitim, atat timp cat el nu devine sovinism sau xenofobie. Nationalismul este ancorat in Constitutia Romaniei si trebuie sa ramana acolo, el nu poate fi folosit insa ca tertipur politicianist asa cum s-a incercat acum doua zile. Tot acest nationalism nu poate fi nici scena si nici decorul unor mesaje iredentiste, la fel de nocive ca cele incercate in Parlamentul Romaniei.
Intrebarea care s-a pus si se va pune intotdeauna – suntem noi atat de vinovati ca sa fim pedepsiti cu o asemenea clasa politica?!
Ilustratia cu permisiunea Maestrului Devis Grebu
4 răspunsuri
poate ne meritam pedeapsa pentru ca-i suportam, ii urmarim cu interes, comentam si…. doar atat… intr-un alt articol dvs. spuneati ca nu am avut nici un lider [presedinte] capabil , asa este aveti dreptate. nu-mi permit sa comentez articolele dvs.. intrucat sunt la obiect si imi plac mult insa imi permit sa gandesc si sa ma intristez de agonia aceste tari, sa sper ca acel lider ce trebuie sa soseasca la carma tarii poate face ceva …
Salut doamna,
chiar va rog sa comentati 🙂
Agonia acstei tari ni se datoreaza in primul rand noua, cetatenii acestei tari. Atata timp cat nu vom milita civic (complet apolitic) pentru o schimbare – nu se va intampla nimic.cand spun „milita” ma refer la faptul ca trebuie sa-i lasam repetenti pe acesti oameni numiti in comun clasa politica.
Buna dimineata !
Unde incep si unde se termina drepturile si obligatiile unui individ in raport cu comunitatea (statul chiar)? Unde incep si unde se sfarsesc drepturile si obligatiile unei minoritati etnice, religioase,sexuale etc. in raport cu majoritatea? Dupa ce criterii consideram ca drepturile lor sunt legitime sau nu? Cum putem afla daca un cetatean dintr-o minoritate are sau nu drepturi in plus fata de unul din majoritate (ma refer la discriminare pozitiva)?
Sunt lucruri pe care nu le poti schimba si nu le poti alege:locul nasterii si parintii.Inseamna ca,datorita subiectivismului uman, ne nastem putin nationalisti?
In ce conditii putem considera ca o comunitate unita cu aceleasi obiective a devenit „o turma” (scuze pentru termenul folosit-in sensul de o masa de oameni manipulata de lideri)
Daca privim inapoi,in istorie,oamenii au creat comunitati pentru a supravetui.In societatea contemporana fiecare individ e pe cont propriu (familia este o exceptie).