vineri

26 aprilie, 2024

31 octombrie, 2020

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan (foto), a cerut sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări ”urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale, aflată în conflict cu Azerbaidjan pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, anunță Agerpres, care citează France Presse.

Rusia a anunțat ulterior, potrivit France Presse, că este gata să ofere asistenţa ”necesară” Armeniei în conflictul cu Azerbaidjan purtat în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, dacă luptele se extind pe teritoriul armean.

Solicitarea premierului armean este de natură să conducă la escaladarea conflictului și intervine după eşecul ultimelor runde de negocieri între Armenia şi Azerbaidjan pentru stabilirea unui acord de încetare a focului.


„Prim-ministrul armean a cerut preşedintelui rus să înceapă consultări urgente pentru a determina natura şi cantitatea de ajutor pe care Federaţia Rusă îl poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea”, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Rusia are o bază militară în Armenia. Ea este legată de Erevan printr-un tratat de apărare, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

În scrisoarea sa, Pashinyan a declarat că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Citând relaţiile bune între cele două ţări şi un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă care le leagă din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.


Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criza ce a făcut peste 1.250 de morţi în puţin peste o lună.

Din 27 septembrie, forţele azere şi cele din Nagorno-Karabah susţinute de Erevan se confruntă din nou. Până acum, trei încercări de armistiţiu umanitar au fost spulberate.

Nagorno-Karabah a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990, după un război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de persoane strămutate, aminteşte AFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: